Daniela Soto-Innes, suvlasnica i chefica njujorških restorana Cosme i Atla, jedna je od najvećih svjetskih kuharskih zvijezda nove generacije i kuharica koja još ima mnogo toga za reći u svjetskoj kuhinji. Cosme je otvorila 2014. s meksičkim velikanom Enriqueom Olverom, čovjekom koji je meksičku tradiciju afirmirao u najvišoj ligi svjetske kuhinje i utjecao na kompletnu suvremenu filozofiju restoranskog kuhanja.
Dvije godine kasnije dobila je James Beard Award, najprestižniju američku kuharsku nagradu. Michelin je zasad ignorira, na žestoko prosvjedovanje američkih gastro kritičara i publike. Američka karijera Daniele Soto-Innes još je kompleksnija od priča njenih kolega u Meksiku, ne samo zato što je izrasla na njenom specifičnom talentu i senzbilitetu, već zato što zbog mjesta i vremena na kojima se razvija nosi važan kulturni i politički aspekt, u Obamino vrijeme podjednako kao danas.
Sve što Daniela Soto-Innes kuha, govori i radi afirmacija je ne samo latinoameričke kulture i naslijeđa, nego aktivizam za uključivost, osviještenost, istinski feminizam, i inteligentniji pristup svemu, od kombiniranja okusa do ekologije.
Pa tako ni njen kratki nastup u jednoj tipičnoj siječanjskoj novinskoj rubrici, My Detox The New York Timesa, nije prošao nezapaženo. Soto-Innes je podijelila recepte za tradicionalne meksičke tonike koje je naučila raditi od svoje bake, i koji joj pomažu da izgura prezahtjevni ritam svog posla.
Stara iscjeliteljska mudrost naveliko ulazi na restoranske menije, od Heinza Becka do Renea Redzepija, chefovi počinju istraživati hranu kao vitalni element održavanja života, ne samo izvor užitka. Hrana kao lijek prastari je koncept, i zanimljivo je pratiti kako ga nove generacije chefova vraćaju u masovnu svijest o prehrani.
Recepti za tonike Daniele Soto-Innes spadaju u tu kategoriju. Ovakvi napici pripremaju se stoljećima, poznavali su ih i naši preci, osmišljeni su da se piju cijele godine, ali sada je možda pogodnije vrijeme da ih upoznate i počnete koristiti. Većinu sastojaka možete pronaći u hrvatskim trgovinama, osim svježe verbene, koju ćete morati ostaviti za ljeto.
U bokalu ili čajniku pomiješajte ocat i hibiskus, prelijte šalicom vruće vode, umiješajte šećer i pustite da malo odstoji.
Stavite mljevenu zelenu kavu u bokal ili čajnik, prelijte sa šalicom vruće vode, pustite da odstoji 15 minuta. Umiješajte kokosovo ulje, da se otopi u kavi.
U šalicu stavite verbenu, prelijte kokosovom vodom, pustite da se namače preko noći