Ovih dana tržnice se polako pune šparogama i zelenim vrtnim, i bijelim i divljim, ali su definitivno najpunije medvjeđeg luka. Medvjeđi luk, kojeg na engleskom često zovu wild garlic (divlji češnjak), jedan je od aromatičnih simbola proljeća. Njegovi veliki, klorofilni, tamnozeleni listovi idealni su za izradu pesta.
Stoga smo se u drugom nastavku naših proljetnih recepata za pastu odlučili za fusille s pestom od medvjeđeg luka. Fusilli su svojom čvrstom strukturom i neravnom, spiralnom teksturom idealni za tekuće umake, jer hvataju svaku njihovu kap.
Fusilli, kao robusna tjestenina, odlično podnose ljuće okuse, što se u ovom receptu može pokazati prilično važnim. Naši recepti za proljetne tjestenine realizirani su u suradnji s matuljskom tvrtkom Nikas, koja uvozi tjesteninu Rummo. Tvrtka Rummo osnovana je 1846. godine.
Za pesto
Bademi
Kupite vrhunske dimljene bademe , poput Seebergerovih. Franckovi, nažalost, nisu dobri. Na suhoj tavici prepržite jedan cijeli suhi habañero , rastrgan na male komadiće, skupa sa sjemenkama. Kad osjetite da Vas peku oči, tavicu skinite s vatre, , pokupite habanero, i sačuvajte za nešto drugo, te na tavicu stavite najmanje tridesetak badema. Zagrijavajte dvije do tri minute, dok bademi jako ne zamirišu. Bademi će pokupiti aromu I nešto ljutine habanera.
Tijesto
Stavite na vatru najmanje dvije litre vode za 300 grama tjestenine(što je dovoljno za četvero). Obilno posolite, i dodajte maslinovo ulje, kako se pasta ne bi kuhala u neutralnom ambijentu. U slučaju fusilla pastu kuhajte tako da je nakon šest ili sedam minuta počnete probati, pa stalno kušajte dok ne ocijenite je li po vašem ukusu, Kuhanje tijesta najčešće je individualna stvar, koja zahtijeva stanovitu pozornost i koncentraciju.
Kada je tijesto gotovo, ocijedite. Ni za pastu s pestom ne trebate sačuvati vodu od kuhanja, jer bi ona razvodnila njegove jake i kompleksne okuse.
Vratite fusille na vatru, zalijte s još malo maslinova ulja, pa zatim s pestom. Snažno promiješajte, kako bi svi fusilli postali zelenkasti. Skinite s vatre.
Slaganje tanjura
U duboki tanjur stavite tjesteninu s pestom. Dodajte nekoliko badema, koji će dati ljutinu I hrskavost, te tanko narezane sirove rotkvice, koje će svojom bijelo crvenom bojom koloristički oživjeti ovaj zeleni tanjur. Parmezan ili paški sir nastružite nožem ili mandolinom, pa na vrh cijelog tanjura pokapajte još par kapi nekog genijalnog ulja. Poslužite uz svježi sauvignon blanc, vino koje voli zelene okuse i arome.