Ako treba birati što je najbolje što je došlo iz Amerike, između kuruze, krumpira, rajčica će sigurno pobjediti. Voće ili povrće? Više nitko ne zna, svakih par godina dobijemo novi “znanstveni” dokaz jednog ili drugog, ali koga zapravo briga. Sa svojim globalnim prisustvom rajčica svako zaslužuje svoje mjesto u svim kuhinjama svijeta. Velika politička kriza u Indiji, 2010., uzrokovana cijenama luka i rajčice najbolje pokazuje koliki utjecaj i poziciju rajčica ima. Kao što to pokazuje i povratak heirloom rajčica, brzinom koja bi se samo poželjeti mogla za jagode, breskve, jabuke i ostale modificirane sorte u kojima smo zbog izgleda i uniformiranosti žrtvovali okus. Ne znam budi li išta nostalgiju tako snažno kao prava rajčica? I postoji li išta bliže savršenstvu?
Gazpacho od pečene rajčice
2 kg San Marzano rajčice
500 g crvene paprike
500 g zelene paprike
250 g crvenog luka
4 režnja češnjaka
2,5 dl maslinova ulja
1/2 l crvene vinske kvasine
30 ml Tabasco Chipotle
200 grama krastavaca
200 g stabljike celera
100 g limete
50 g korijandra
1 jalapeño papričica
Omjeri za salsu od rajčice ako želite veće količine
30% rajčica narezana na sitne kockice
30% krastavac, oguljen i bez sjemenki
10% crveni luk
15% zelena paprika
5% jalapeño papričica bez sjemenki
5% zelenog celera
5% svježeg lista korijandera
Postupak
Zagrijati pećnicu na 230 stupnjeva
Odstraniti sjeme i koštice iz rajčica i paprike
Zapeći posoljenu i uljem začinjenu rajčicu, crvenu papriku, zelenu papriku, crveni luk i češnjak
dodati 1/2 jalapeña
peći oko 50 minuta dok povrće ne omekša i ne dobije crne rubove
u vruće povrće dodati 1 glavicu sitno sjeckanog crvenog luka, kvasinu i tabasco
izblendati ručnim mikserom, emulzirati maslinovo ulje i dodati hladne vode do željene gustoće
rashladiti u ledenoj kupki ili u hladnjaku
začiniti maslinovim uljem i sokom limete
poslužiti s prženim rezancima tortilje i salsom od rajčice