Slani džem nije chutney iako ih često miješaju i vrlo su slični. Chutney je jako sladak i smatraju ga slanom hranom jer sadrži povrće. Druga važna razlika je da se slani džemovi za razliku od chutneya ne koriste kao dodatak drugim jelima. Najbolji su kad se jedu sami, uz sir, salatu, hladne suhomesnate proizvode, s krekerima ili nekim tankim hrskavim kruhom. Izabrali smo tri recepta za slane džemove koje možete skuhati odmah.
DŽEM OD RAJČICA, LUKA I PANCETE
Divota ovog džema je u dubokom slatkom okusu rajčica i luka koji su se kuhali u masnoći pancete. Malo javorova sirupa, balsamica i Dižonskog senfa diže ga točno koliko treba. Odličan je u hamburgerima ili sa sirom.
Pancetu pržite u tavi s debelim dnom, na srednjoj vatri. Oko 5 minuta, dok ne dobije smeđu boju. Dodajte luk, češnjak pa nastavite pržiti miješajući, dok luk ne postane staklast i omekša, oko 5-7 minuta. Izlijte masnoću koju je panceta pustila u tavu. Umiješajte ostale sastojke i smanjite vatru na lagano. Neka krčka nepokriveno, miješajte povremeno. Kuhanje bi trebalo trajati oko 1 sat, dok se sve ne reducira i zgusne na konzistenciju džema. Izvadite lovorov list. Stavite u blender i sameljite, neka ostane malo komadića. Poslužite odmah ili stavite u hladnjak, može stajati do 3 dana. Serious Eats
DŽEM OD PAPRIKE
Prerežite paprike popola i očistite. Grubo ih sameljite u multipraktiku. Stavite paprike u zdjelu, dodajte sol i pokrijte plastičnom folijiom. Ostavite na hladnom mjestu preko noći. Idući dan ocijedite pola tekućine koju su pustile. U loncu pomiješajte mljevene paprike s preostalom njihovom tekućinom, ocat, šećer i kajenski papar ili ljuti umak. Zakuhajte pa smanjite vatru na skroz laganu i ostavite da se krčka barem 1 sat, da se zgusne. Povremeno miješajte. Kad se džem zgusne, ulijte ga u sterilizirane teglice, dobro zatvorite ili ohladite. Džem može trajati do 3 mjeseca. Food.com
MAROKANSKI DŽEM OD PATLIDŽANA
Džem od patlidžana nastao je u marokanskoj kuhinji. Posebnim ga čine tekstura i mješavina začina.
U velikoj tavi pržite zajedno patlidžan, luk i češnjak, dok se sve ne smekša. Dodajte papriku, kumin i čili pa pržite još pola minute. Dodajte ocat i smeđi šećer, dobro promiješajte. Smanjite vatru na jako laganu i kuhajte miješajući dok većina tekućine ne ispari. Umiješajte sol, papar i nasjeckano začinsko bilje. Stavite i posudu za posluživanje Pospite s još malo korijadera ili peršina i s malo crvene paprike. Poslužite na sobnoj temperaturi. Možete napraviti pita kruh, premazati ga dobrim maslinovim uljem, razrezati na trokute i zapeći ih u vrućoj pećnici da postanu hrskavi Ili ispecite tanko tijesto za pizzu. Na to namažite džem od patlidžana i uživajte.