U najnapetijem izboru za restoran godine, listu deset prvoplasiranih s istim brojem bodova otvaraju Plavi podrum iz Voloskog i zagrebački Mano: oba su restorana osvojila po 54 boda.
Plavi podrum sommelierke Daniele Kramarić jedan je od samo tri restorana koji su se u svih pet naših dosadašnjih izbora za Restoran godine plasirali među prvih deset. Ta činjenica dovoljno govori o kontinuiranoj kvaliteti jedinog hrvatskog restorana koji je ušao na S. Pellegronivu listu World’s 50 Best.
Glavne značajke Plavog podruma jesu najbolji dostupni sastojci, osobito ribe, rakovi, tartufi i maslinova ulja, svjetski relevantna vinska lista i profesionalan servis. Mano kraj zagrebačke Gliptoteke, ove se godine drastično promijenio. Restoran je preuzeo Matija Bogdan, mladi chef s višegodišnjom značajnom ulogom u londonskom Ledburyu, svojedobno jednom od najboljih svjetskih restorana.
Zbog proljetnog je lockdowna gospodin Bogdan svoje prve prave menije predstavio tek krajem svibnja. Matija Bogdan morao je u obzir uzimati i navike stare, tradicionalne Manove publike, kojoj moderna gastronomija nije na vrhu liste životnih prioriteta.
Pa ipak, Bogdanovi degustacijski meniji spadaju među uzbudljivije u Hrvatskoj, a njegovo je kuhanje tehnički izrazito superiorno. Bogdanov smo biftek nedavno proglasili najboljim u Zagrebu, dok je Manova mrkva s kavom sjajan primjer modernog fine dininga. Vjerujemo da će iduće godine, kad valjda neće biti lockdowna, Matija Bogdan pokazati cjeloviti svoj talent i znanje. Na Manovoj vinskoj karti treba još puno raditi.