Rovenska je, dakle, jedno od najspektakularnijih malih mjesta na Jadranu. Rovenska je mirisni sredozemni vrt s morem. Pošto smo parkirali u Velom Lošinju, uputili smo se prema moru uskom i krivudavom ulicom koja se zove Rajon Rovenska.
Rajon Rovenska omeđena je što uređenim, što poludivljim vrtovima koji mirišu intenzivnije i zavodljivije od Guerlainova flagship dućana ns Champs Elysees. I mnogo bolje izgledaju. Sudarali smo se s teškim granama punim još nezrelih smokava, fascinirano gledali pastelne cvjetove agava i mirisali oporo slatko smilje i šećerne mirise procvalih oleandara, dok su nas oblijetali smeđi leptiri. U doslovno pastoralnoj Rovenskoj, koja ispunjava idealne kriterije za splendid isolation, rade tri restorana: jedan turistički s jeftinim menijima, jedna pizzeria s pravom krušnom peći i Bora Bar, kojeg je utemeljio i već godinama vodi Marco Sasso, talijansko-američko-hrvatski chef.
Sasso je Toskanac koji je dio života proveo u Americi, gdje je kuhao i trgovao gljivama. Zato se Bora Bar još zove La Tartuferia, po imenu njegove američke tvrtke iz devedesetih godina.
Njoki od ricotte s tartufima
Bora Bar, smješten sedam ili osam metara od mora, ima jednostavni, pomalo profinjeni meni na kojem dominiraju kućne tjestenine s vrganjima i tartufima. Rižoto se radi propisno, najmanje za dvoje, i čeka se bar dvadeset minuta. U restoranu povremeno ima svježe ribe, pa su nam u ponedjeljak ponudili jednu oveću oradu i filee svježeg zubaca. Mi smo se ipak odlučili za pastu.
Carpaccio od hobotnice
Njoki od ricotte sa svježim crnim tartufima (130 kuna) bili su fino skuhani i prilično aromatični. Linguini s botargom i tikvicama (95 kuna) skuhani al dente, bili su ugodni i neopterećujući, dok su carpaccio od tune i hobotnice (70 i 80 kuna) imali neobičnu, pomalo pjeskastu strukturu, ali prihvatljiv okus. Salate od mlade rikule i rajčice bile su jako svježe, s nastruganim parmezanom.
Linguini s botargom i tikvicama
Vinska lista nije osobita, ali sadrži par dobrih vina poput Claievih Ottocenta i Svetog Jakova i Matoševićeve Albe. Bora Bar dražesna je trattoria s tehnički kompetentnim kuhanjem smještena, ponovimo, u jednom od najljepših mjesta na Jadranu.
BORA BAR
Rovenska , Lošinj
HRANA + 3/5 VINA +2/5 AMBIJENT: 4/5 POSLUGA 3/5
kartice Visa, MasterCard, Maestro