Kod Vukušića, na neuglednoj lokaciji u industrijskom Zagrebu kraj Slavonske avenije, prvi smo put ručali u travnju 2018. godine. Hrana je bila neočekivano dobra, a gužva dostojna McDonald’sa na Oxford Streetu, najprometnijoj londonskoj ulici. Danas smo poslije godinu i pol dana ponovo svratili kod Vukušića, da bismo se uvjerili kako je gužva još veća (oko jedan nije bilo dovoljno stolica, pa su nas neki gosti zamolili da posude stolicu s našeg stola za četvero), dok je hrana bila još ukusnija nego lani.
Bistro Kod Vukušića definitivno jest jedinstveni fenomene zagrebačke restoranske industrije. Umjesto konvencionalne recenzije, objavljujemo stog šest razloga Vukušićeva uspjeha.
Raspon cijena prilagođen je službenicima u uredima, kao i njihovim direktorima. Danas ste kod Vukušića mogli ručati meni za 40 kuna, koji se sastojao od bistre janjeće juhe, mesne štruce i salate, ali i živog zubaca od tri kilograma, koji košta n puta više.
Naizgled male stvari poput salate od rajčica jako dižu Vukušićev profil, jer Vukušić koristi slatke rajčice starih sorti i poslužuje ih s kaparima. Sorte i tretman rajčica ( i drugog sezonskog povrća) jedan su od kriterija koji zanatske restorane odvajaju od masovnih restorana.
Grdobina u šalši od rajčica s nešto prosušenog boba slasno je jelo iz konobe, koje, međutim, nije prerustikalno. Šalša je bila glatka , fino procijeđena (ili izmiksana) a fete grdobine uglavnom vrlo dobre (na jednoj je feti nažalost ostao dio opne, koji bi se morao ukloniti).
Kad u Zagrebu pojedete zaista vrhunski pečenu divlju bijelu ribu koja ne košta milijun dolara, želite se vratiti. Zato Vukušić ima puno stalnih gostiju, i to ne samo ljudi koji rade u okolnim uredima i hangarima.
Kod Vukušića su cijene buteljiranih vina možda najniže u Zagrebu: većina popularnih malvazija košta 130 ili 140 kuna, a Stinin Pošip 200.
Usprkos hektičnim gužvama, Kod Vukušića se ne čeka ni na vino ni na hranu, a većina poslužitelja ostavlja dojam da zaista jako vole svoj posao i da iskreno poštuju svoje goste.
Danas smo kod Vukušića pojeli nešto jako finih pohanih srdela, mariniranih inćuna i dimljenih kozica, pa fetu grdobine i perfektno pečenog zubaca sa slatkom salatom od rajčica. Sve smo to, uz nešto malvazije i pošipa, platili 957 kuna, što je izvanredna vrijednost za novac. Bistro Kod Vukušića definitivno je postao jedna od važnih zagrebačkih restoranskih institucija.