U Lari & Penati svratili smo vrlo rano, malo prije dvanaest. Terasa je još bila prazna, ali je na skoro svakom stolu stajala ceduljica s vremenom rezervacije i imenom gosta, pa smo se morali zadovoljiti stolom koji je tek napola bio u sjeni.
Što nije strašno. Veseli nas da se restorani pune, a dan je ionako bio poluoblačan i ne baš vruć. Lari & Penati, praotac zagrebačkog street fooda, nalazi se u Petrinjskoj ulici, dakle u najstrožoj potresnoj zoni. Pedesetak metara južno od restorana radnici na dizalici popravljali su neki razvaljeni krov, dok su se na pločniku preko puta terase još vidjeli tragovi cigli i fasade.
Tim je važnije što je Lari & Penati danas bio pun za ručak (usput govoreći, sat kasnije uvjerili smo se da je Budweiser u Heinzelovoj bio prepun kao u vrijeme prije epidemije).
Današnji meni u Lari i Penati sastojao se od par njihovih klasika poput Reuben sendviča, nešto velikih salata i nekoliko jela s proljetnim povrćem. Naručilo smo fuže sa šparogama i pršutom (50 kuna). Ovo jednostavno ali ukusno i zasitno jelo pokazalo je pohvalnu pedantnost osoblja u kuhinji.
I pršut i šparoge bili su narezani na male, potpuno jednake trakice i kolutiće, baš kako to rade profesionalci. Vrhovi šparoga ostavljeni su, naravno, cijeli a pasta je skuhana u sekundu točno. Uz ovu ugodnu zdjelu ugljikohidrata i klorofila s nešto proteina, pili smo izvrsni Toljev Frenchie, jedan od najboljih hrvatskih sauvignona.