Dobar dio kuhanih vina koja se ovaj mjesec razlijevaju zagrebačkim ulicama, zapravo se bazira na mješavinama raznih praškova (u Europi se masovno koriste i “čajevi “okusom kuhanih vina). Oni ugostitelji koji zaista kuhaju vino s pravim, originalnim začinima kao bazu uglavnom koriste vrlo jeftina rinfuzna vina. Na štandu pulskog Mason Burgera, na Fuiiranju kuhano se vino pravi od terana i merlota Ivice Matoševića, jednog od vodećih hrvatskih vinara, pa se u mlako vino dodaje vrhunsko ekstradjevičansko ulje Brist, za koje se masline beru u drevnom rimskom masliniku preko puta Brijuna.
Onda se u mješavinu dobrog vina i fenomenalnog ulja dodaje nešto kockica preprženog kruha i malo crnog papra. Rezultat je daleko najkvalitetnija i najuzbudljivija verzija kuhanog vina, koja se može probati u Zagrebu, i koja košta samo 18 kuna.
Radi se, naravno, o street food verziji istarske supe, tradicionalnog istarskog specijaliteta, koji je nastao kao tipičan primjer cucine povere. Istarski su težaci, radeći u polju, jeli kruh s uljem pa ga zalijevali vinom. Prije dvadesetak godina, u vrijeme početka istarskog eno gastro preporoda, skoro sve su konobe, kao i poneki restorani, nudili istarsku supu. Zadnjih godina gotovo da je nismo viđali, pa nam je iznimno drago što je uskrsnula baš na Adventu, i to u uzorno reprezentativnom izdanju. Stoga najtoplije preporučujemo da kušate ovu plemenitu i srčanu verziju istarske supe.