Hrvoje Kroflin, voditelj i chef restorana ManO2, jedan je od najboljih hrvatskih kuhara. Dapače, dva stroga, besprijekorno ugledna veterana, Mario Čerhak i Jeffrey Vella, još uvijek relativno mladog gospodina Kroflina smatraju najkompetentnijim i najtalentiranijim zagrebačkim chefom. ManO2 u Green Goldu jedan je od najljepše uređenih restoranskih prostora u gradu, a posluga je jako dobra. No, ManO2 stalno isporučuje manje nego što bi mogao. Evo zašto.
Fiksni meni je kratak, što je dobro, ali i pomalo nemaštovit, što je loše, pogotovo ako se neka od ukupno petnaest ili dvadeset jelapoput rekonstrukcije patke, tartara, bisa od tune ili spring rollsa ponavljaju već godinama. Osim toga, s kratkog su fiksnog jelovnika u srijedu nedostajala tri jela.
Karta steakova dulja je od cijelog menija, što ostavlja dojam da je ManO2 primarno steakhouse. U svakom slučaju, izvrsno je što drže Creekstoneovu govedinu, kao i charolais. Oval s ribama danas je izgledao upravo senzacionalno, s triljama od kamena, ipak najslasnijim jadranskim ribama, u glavnoj ulozi. I oval s ribama i daska sa steakovima iznose se pred goste, pa tako gosti mogu zaključiti da su došli u kombinaciju ribljeg restorana i steakhousea. Zašto je ovo važno? Zato što smo uvjereni da bi se ManO2 trebao graditi oko Kroflinova kuhanja, a ne oko velikih rakova, riba i steakova, koliko god oni bili atraktivni.
Danas smo u Manu2 ručak počeli izvrsnom Kroflinovom verzijom soparnika: na hrskavom se tijestu osjetio okus roštilja, mozzarella je ljepljivo povezivala soparnikove plohe, a ulje od peršuna i graškove klice učinile su cijelo jelo svježim i modernim. Riječ je o najfinijoj verziji soparnika koju smo ikad probali. Zatim smo pojeli sjajnu trilju u pjenici od cvjetače, koja je poslužila kao perfektna podloga za debele i žestoko jodizirane triljine filee. Ručak smo završili lijepo dizajniranom selekcijom sireva, uz koje smo dobili nekoliko briljantnih domaćih džemova i muštardi.
ManO2 je jako dobar. No, nedostaje mu sustavni autorski rukopis za koji je Kroflin sposobniji od većine hrvatskih chefova. I nedostaje mu novi jelovnik, koji bi odražavao taj rukopis. Vinska karta i dalje je mjestimično neprijateljski skupa, ali sadržajno najkompetentnija dosad. Izbor vina na čaše je dosadan, osim kad je riječ o Mjesecu Toscane, akciji zagrebačkog Acrobata, uvoznika velikih talijanskih i francuskih vina.
MANO2
Green Gold, Zagreb
HRANA 4/5 VINA-4/5 POSLUGA 4/5 AMBIJENT 4/5
sve kreditne kartice