Pizzeria/konoba/steakhouse 2.Peron u Cerovlju iz godine u godinu sve je popularnija. Jučer oko šest jedva smo našli mjesto u ovom ne baš malom restoranu kraj željezničke pruge. A vlasnik je imao još rezervacija za večeru. Ovih tjedana 2.Peron živi u znaku šparoga, što je logično i ispravno.
Restoranska kuhinja priprema niz uobičajenih jela s divljim i vrtnim šparogama, poput juhe, lijepo servirane s cvijećem, kremastog rižota, tjestenine i bifteka, ali i dva prilično originalna.
Za predjelo smo naručili pohani žumanjak na kremi od divljih šparoga garniran vrtni šparogama. Radi se o jako ukusnom, hedonističkom sezonskom jelu koje se duhovito poigrava s vječnom temom o ljubavi šparoga i jaja.
Desert je bio još originalniji. Pinca se peče i jede u cijeloj Hrvatskoj, ali u Istri ima posebno važan status. Šparoge se jedu u cijeloj Hrvatskoj, masovno se beru i u Dalmaciji, ali u Istri imaju kultni status. U 2.Peronu udružili su ta dva esencijalna elementa istarske gastronomije, pa su ih stavili u format millefoglia, jedan od domišljatijih deserata koje smo ove godine probali u Hrvatskoj.
Uz jako ugodnu večeru u Cerovlju pili smo vina Ranka i Dominika Anđelinija, posve lokalnih vinara koji su dosad osvojili dva zlata na Decanterovim Svjetskim nagradama, ali ih nacionalno tržište još ne poznaje.
Mlada i odležana malvazija svježe su, stroge i herbalne, s niskim alkoholima ali dugim i postojanim okusom, dok je klasično proizvedeni pjenušav sasvim korektan, s dobrom kiselinom. Anđelinijeva vina definitivnl imaju mjesta na vinskim kartama širom Hrvatske.