One Suite Hotel u Župi Dubrovačkoj, desetak kilometara od Grada, i danas je, šest ili sedam godina poslije otvaranja, po mnogočemu najmoderniji dubrovački hotel. One Suite prvi je hotel na dubrovačkom području koji je digitalizirao skoro kompletnu uslugu; One Suite, koji radi cijelu godinu, od samog je početka promovirao lokalne proizvode.
One Suiteova hotelska limuzina još je 2017. godine bio Tesla. One Suite drži iznimno decentne cijene za dubrovačke kriterije. Ali, One Suite imao je jedan ozbiljan, strukturalni problem: budući da je kuhinja bila veoma mala, nije mogao imati pravi restoran nego je u svom baru Lokal One nudio više ili manje elaborirane snackove i nareske. Sada je taj problem riješen. Uoči lanjskog Božića u One Suiteu se otvorila pizzeria i tratoria Pista & Pazza.
Pista & Pazza nudi četiri mala jela od 3,90 do 5,20 eura (što je, dakle, skoro duplo jeftinije od capuccina u jednom kafiću na Korčuli) osam salata po cijenama od osam i pol do dvadeset eura, osam tjestenina koje koštaju od trinaest do sedamnaest eura i osam pizza: margarita stoji 11 eura a najskuplja, pizza s jadranskim kozicama i pršutom od tune, 22 eura. Prosječna cijena pizze kreće se oko petnaest ili šesnaest eura. Sve se pizze rade u canotto stilu: riječ je, dakle, o napoletani s visokim, prozračnim rubovima.
Mi smo sinoć na lijepoj, punoj terasi Piste & Pazze probali pizzu Lokal s mozzarellom fior di latte. lardom, pršutom San Daniele, matovilcem i srednje tvrdim, oporim, ugodno divljim sirom iz obližnjih Konavala, zbog kojeg se pizza zove Lokal. Pizza je bila odlična, s perfektnim
leopardovim uzorkom, hrskava, mekana, dovoljno elastična i fenomenalno je mirisala (peče se na 510 stupnjeva). Važno je istaknuti da Pista& Pazza uz pizzu poslužuje lokalno, prilično ozbiljno korčulansko ulje Torkul, dok većina zagrebačkih pizzerija i dalje radi s bezveznim talijanskim industrijskim uljima. Osim pizze probali smo finu brokulu s čilijem, hrskave tikvice u tempuri koje bi, međutim, trebalo posluživati s nekim dipom i jako ukusnu, osvježavajuću salatu od pečene cikle s citrusima i kremom od feta sira.
Pili smo signature koktele: Spicy One od mezcala i čilija bio je bolji u drugoj, zaista spicy varijanti, dok je Fig Tonic sa smokvom, lovorom i odležanim jabučnim octom, kompleksan i dostojan najambicioznijih hrvatskih barova. Popili smo i butelju svježe ali supstancijalne Karamanove Malvasije. S Pistom&Pazzom Dubrovnik je napokon dobio jako dobar, naizgled nepretenciozan, zabavan restoran s normalnim cijenama.