Veliki su rakovi skupe životinje. Osobito kad su živi i osobito u Europi (u Americi su često jeftiniji od steakova). U Hrvatskoj, odlučite li jesti hlapove ili jastoge, i uz njih piti neko ozbiljno vino, morate računati da ćete račun za dvoje platiti oko dvije tisuće kuna. U restoranu More u Supetarskoj Dragi na Rabu, mi smo vrlo velikog živog hlapa, koji je kasnije završio na gradelama, uz bocu odličnog Moreauova Chablisa iz 2017 i još uz salatu od rakovice, salatu od hobotnica, par priloga i par čaša Galićeva sauvignona; u srijedu popodne sve smo to platili točno 1266 kuna.
Što je vjerojatno najbolja vrijednost za novac kad je riječ o živim velikim rakovima, koje se ikada sjećamo u Hrvatskoj. Restoran More, udaljen petnaestak minuta vožnje od trajektnog pristaništa u Lopar, nalazi se, kako ime kaže, na samom moru, parsto metara od Boljkovca, najmanjeg otoka na Jadranu, s lijepim pogledima koji pucaju sve do Cresa.
Jelovnik je preopsežan i generički, no svježa roba je dobra, dok je jastog bio baš senzacionalan. Ugodno nas je iznenadilo lokalno maslinovo ulje Anima Arba, puno okusa i svježine, a još ugodnije ambiciozna vinska karta zagrebačkog Acrobata, puna relevantnih i ne preskupih stranih vina: Moreau košta 300 kuna.
Na domaćem dijelu karte mogu se naći uobičajeni blockbusteri poput Kozlovića, Krauthakera i Galića. Dobro je što Galićev Sauvignon i Rose toče na čaše.
More nam je preporučila ljubazna gospođa Deborah iz rapskog hotela Imperial, u kojem smo odsjeli. Imperial, s pogledom na grad Rab, samo je dvije godine mlađi od zagrebačke Esplanade (izgrađen je 1927. godine) . Čim smo se čekirali, spustili smo se do bazena na Bubbly Hour pod baldahinima. O čemu više u idućem nastavku Kultove Rapske kronike.