Okej, aktivni ugljen nema baš nikakav okus: radi se o relativno novom nutricionističkom proizvodu, koji boji u crno svaku hranu pa tako i tijesto za pizzu, koji je navodno jako zdrav (pozitivno utječe na probavne probleme, gastritis, napuhnutost) ali koji zaista ne mijenja okus ni teksturu pizze. Pa ipak, kada su nam u subotu popodne u pizzeriji O’Hara u Malešnici donijeli crnu pizzu s lardom, stol za kojim smo sjedili naglo je procvao. Imali smo osjećaj kao da se nalazimo u ozbiljno zabavnom restoranu, a ne u još jednoj pizzeriji.
Efektu je pridonijela i bijela boja svilenkastog larda, koji se nakon nekoliko minuta rastopio na vrućoj pizzi, pretvorivši se u tanke niti prepune okusa. O’Hara je vjerojatno najskuplja pizzeria u gradu: pizza s lardom košta 86 kuna, a još sedam morate doplatiti želite li crno tijesto.
Većina ambicioznijih pizza stoji oko sedamdeset kuna (postoji i konvencionalnija lista s nešto nižim cijenama). Usprkos relativnoj skupoći, i usprkos dalekoj zapadnoj lokaciji, O’Hara je u subotu 12. ožujka za ručak bila toliko puna, da su doslovno morali izbacivati goste. O’Hara apsolutno zaslužuje takav uspjeh.
Same pizze jako su dobre: ona crna, s neznatno debljim tijestom, bila je upravo savršeno pečena. Klasična, tanka i hrskava, s talijanskom kobasicom s komoračem, imala je, međutim, mali problem s tijestom: sredina pizze više je nalikovala na vrlo fine, tanke palačinke, nego na pizzu, kao da je samo tijesto u procesu pripreme prošlo kroz stroj za razvlačenje tijesta, koji mu je promijenio strukturu. Zbog te pogreške uz četvorku stoji minus.
Sve je ostalo bilo jako, jako dobro: hrskavi, napuhnuti rubovi, vrlo fina bivolja mozzarella, odlična kobasica, dosta svježeg bosiljka, tanke strugotine parmezana… O senzacionalnom lardu na crnoj pizza da ne govorimo. Izbor piva upravo je uzoran: od hrvatskih piva tu su Zmajsko i Nova runda, belgijske predvodi Duvel (šteta jedino što nema Orvala, koji zbog svoje suhoće odlično ide uz pizzu), irske naravno predvodi sama O’Hara, a svemu tome treba dodati i desetak američkih brendova.
Vinska je karta decentna za potrebe pizzerije, s naglaskom na Brunu Trapana. Vlasnici O’Hare shvatili su da se pizza može prodavati kao gourmet. Pa su tako odlučili obojiti pizzu u crno, pa joj dodavati pancetu i salame od crne slavonske svinje, goveđi carpaccio , lardo, parmski pršut i zaista dobre sireve. O’Hara kod svojih gostiju želi ostaviti dojam kao da se nalaze u delikatesnoj trgovini hranom, poput Bonkulovića, a ne u uobičajenoj pizzeriji.
I to im savršeno uspijeva.
Naposljetku, baš je dobro što je O’Hara otvorena u Malešnici. Daleki zapadni dio Zagreba zaslužio je lokal zbog kojeg se ondje dolazi iz cijelog grada. Tako se periferija barem donekle integrira s centrom.
PIZZERIA O’HARA
Ivane Brlić Mažuranić 1,Zagreb
OCJENA -4/5
sve kreditne kartice
Kako su recenzenti vodiča The Truffle ocijenili O’Haru, možete pogledati OVDJE