Social Eating House spada u grupu restorana pod vodstvom Jasona Athertona, jedne od najvećih zvijezda moderne britanske kuhinje. Atherton je kuhao u El Bulliju, a zatim godinama radio s Gordonom Ramsayem da bi 2011. otvorio Pollen Street Social, svoj najpoznatiji restoran koji je vrlo brzo dobio Michelinovu zvjezdicu. Social Eating House otvoren je 2014. u srcu Sohoa, te je iduće godine također osvojio Michelina.
Time Out, čije je londonsko izdanje prilično pouzdano, proglasio je Social Eating House trećim najboljim restoranom u Londonu za 2018. godinu.
Social Eating House, za razliku od gastrotainment Coye gdje smo večerali noć prije, ozbiljan je i temeljit restoran. Couvert koji se sastoji od kiselog kruha s fantastično hrskavom korom i vrlo intenzivnog maslaca, najavio je kompetentnost kuhinje.
S dnevnog smo menija zatim izabrali dimljenu pastrvu iz Hampshirea s kremom od dimljenog avokada i kiselicom posluženu s prepečenim kruhom rezanim tanko kao papir, i bakalar pečen na smeđem maslacu s celerom pečenim u soli. S a la carte menija naručili smo salatu od sirovih gljiva s marmeladom od ljubičastog luka i ovčjom ricottom, te oslića s kremom od tamarinda i umakom od smeđeg maslaca i moždine.
Pastva je bila vrlo dobra, divlje bilje i dimljeni avokado odlično su balansirali okuse dimljene ribe, a salata od gljiva bila je naprosto fenomenalna. Marinirani vrganji i lisičice spojili su svoje šumske arome s laganom kiselinom, koja je opet odlično komunicirala s kremastošću ricotte i slatkoćom luka. Svaki pojedini sastojak ovog naizgled jednostavnog a zapravo vrlo kompleksnog jela zasebno je obrađen i pažljivo složen u briljantnu cjelinu, koju ćemo dugo pamtiti.
Bakalar je imao gotovo agresivan okus, lijepo ublažen nježnim i bogatim umakom od celera ali u cijelom tom nažalost neimpresivnom jelu najukusniji je zapravo bio komad pečenog celera. Zato je debeli, sočni file oslića pokazao zašto oslić spada među najplemenitije bijele ribe.
Social Eating House kuha velemajstorski u žanru koji je najlakše usporediti s Noelovim (Noelove su prezentacije atraktivnije, ali su okusi u Social Eating House supstancijalniji).
Social Eating House nacionalni je fine dining restoran s vrlo dobrom do izvrsnom hranom, odličnim servisom, te dobrom, ali možda previše frankofilskom vinskom listom na kojoj se, međutim , našao i jedan Bolfanov rizling za točno 36 funti.
Interijer je topao i neformalan, s dominantnim drvom i s puno pozitivne, tople energije. Radi se zaista o jednom od vodećih predstavnika nove generacije londonskih restorana. Predjela, glavna jela, dvije čaše Gusbourne pjenušca, malu selekciju engleskih sireva, bocu Buccijevog verdichia i dvije boce vode platili smo 177 funti (1430 kuna).
SOCIAL EATING HOUSE
Poland Street 55, London
HRANA +4/5 VINA 4/5 AMBIJENT +4/5 SERVIS +4/5
sve kreditne kartice