Porečka restoranska scena zadnjih je godina lagano napredovala: u Poreču se ponegdje mogla pojesti zaista dobra riba, a u tom je lijepom prastarom gradu otvoren i Tunaholic, najzabavniji riblji street food lokal u Hrvatskoj. Međutim, Poreč nikad, ali doslovno nikad nije imao fine dining restoran.
Spinnaker na rivi organizirao je gostovanja velikih hrvatskih chefova poput Rudija Štefana, Hrvoja Zirojevića i Gorana Kočiša, ali se njegov meni zadržavao na razini dobrog gastronomskog bistroa. Stoga smo se u petak navečer prilično iznenadili kad smo pregledali Spinnakerov novi jelovnik (umjesto pisane verzije, gosti dobivaju tablete).
Spinnaker sada nudi tri degustacijka menija; riblji, mesni i veganski . Nema a la carte menija, nema tipičnih bistronomskih jela, nema ribljih filea iz uzgoja…. Uz menije gosti mogu naručiti i wine pairing.
Organizacija i prezentacija večere potpuno su prilagođeni fine diningu; gosti prije prvih predjela dobivaju jako fine grisine, tri vrste ulja, odličan maslac s limunom, focacciu koju peku u restoranu i dva pozdrava iz kuhinje, sinoć su to bili tartlet s kozicama, pohana kuglica bakalara, rolica punjenu kremom od mrkve i pistacija, bao s ciplom i izvrsna juhu od pečenog češnjaka. Svi su snackovi prezentirani vrlo profesionalno, baš kako treba.
Sinoćnji je riblji meni sadržavao, među ostalim, škampe, hrskavu trilju i file romba s jako ukusnim ribljim jusom. Slatki je dio večere također ispravno koncipiran: lagani predesert, glavni, ne prevelik i ne preslatki desert i lijepa kolekcija petits foursa.
Spinnaker je pod vodstvom chefa Gorana Hrastovčaka, koji je prije pet godina kuhao u Pergoli velikog Heinza Becka, uspješno promijenio format i ušao u sferu pravog fine dininga, što je odlična vijest za porečku i istarsku gastronomsku scenu.
Vinski servis bio je besprijekoran: Movijino Veliko Belo iz 2012. još je jednom pokazalo da bolja Kristančičeva vina nemaju rok rajanja, dok je Claiev Ottocento iz 2016. boje XO konjaka, bio doslovno briljantan.