U posljednja dva mjeseca više nam se ljudi, uključujući i restoranske profesionalce, žalilo kako novi Takenoko u Gundulićevoj djeluje umorno, kako nema ovoga i onoga, dok nas je jedan čovjek čak uvjeravao da su mu, kad je naručio zeleni čaj, donijeli Twiningsovu filter vrećicu, sto bi bilo prilično skandalozno za japanski restoran. Pa smo u srijedu prije ručka naručili zeleni čaj koji srećom nije došao ni iz kakve filter vrećice. Radilo se o mirisnom, taniniziranom čaju koji nas je spasio od hladnog zagrebačkog prijepodneva.
Ručali smo chirasi sushi koji nudi nevjerojatnu vrijednost za novac: na propisno skuhanoj riži bilo je posloženo ukupno devet šnita vrlo dobre ribe, što sve košta 60-tak kuna. Drugo predjelo, tataki od tune sa kremom od sezama bio je standardno ukusan. Sushi šefa kuhinje, koji se sastoji od šest raznovrsnih nigirija i jednog hosomakija bio je takodjer izvrstan, dok je tempura od grdobine s holandskim umakom tipičan comfort food, u prevelikoj količini. Restoran je za vrijem rucka bio energiziran i skoro prepun.
A sada loše stvari. U Takenoku već mjesecima nema ježinca, premda je nigiri s ježincem bio najzvučniji argument novog menija. Danas u restoranu nije bilo ni crnog bakalara. Na meniju se i dalje nalaze tartufata i surimi, sastojci koji kompromitiraju svaku ambicioznu kuhinju. Vinska je karta također djelomično netočna: u srijedu nije , recimo, bilo izvrsne dubrovačke malvasie Glavić, koja je široko dostupno vino. Prethodnih mjeseci nije bilo pojedinih masovno dostupnih šampanjaca, s inače ekstenzivne šampanjske liste.’ Takenoko je briljantno uređen: riječ je o jednom od važnijih javnih prostora u centru Zagreba. No, jelovnik i vinska lista traže žurni redizajn.
Takenoko
Masarykova 22, Zagreb
HRANA -4/5 AMBIJENT-5/5 POSLUGA 4/5
sve kreditne kartice