U srijedu popodne vlasnik Vivata Boris Ivančić predstavio nam je liniju vina Descendientes de J. Palacios. Riječ je i drugoj etiketi jednog od najvažnijih španjolskih vinara Alvara Palacia. Budući da smo kušali šest ozbiljno strukturiranih crnih vina, naručili smo najjednostavnija moguća jela kako bismo se mogli koncentrirati na te sjajne granache, tempranilla i carinane. Pa smo prvo naručili tartar od tune, savršeno narezan u pjeni od limete, i klasični goveđi tartar.
Oba su jela bila izvrsna, ali su ih zasjenila još bolja glavna jela. Klasični biftek, pečen na otvorenoj vatri, ogledni je primjer kako ispravno pripremati steakove. Izvana je bio smeđe crn, a iznutra crven, kao iz reklame za upmarket lanac steak restorana u New Yorku ili Washingtonu. Taj uzorni biftek predstavljao je apsolutni okusni i teksturalni vrhunac svega što se može postići s domaćom govedinom. Steak od tune gospodina Ivančića nije bio ništa slabiji. E sada, zašto je sve ovo važno? Zato sto je Dubravkin put klasični fine dining restoran, s relativno kompleksnom kuhinjom. Priska Thuring, chefica Dubravkina puta, ovog je lijepog svibanjskog popodneva pokazala da se svako ozbiljno kuhanje mora temeljiti na savršenom bazičnom kuhanju. Iscrpne recenzije Palaciosovih vina objavit ćemo u petak.