U povodu Istra &Craft Beer Festivala, koji se održavao prošli tjedan u Poreču, Valamarov restoran Spinnaker na porečkoj rivi na Gourmet Stageu predstavio je prilično ozbiljan meni posvećen pivu.
Jedna od značajki ovog jelovnika, što ga je kreirao Spinnakerov chef Ivan Ergović u suradnji s bivšim sommelierskim šampionom Sandijem Parisom, jest da se uz svako jelo posluživalo pivo, koje se koristilo i u kuhanju tog jela.
Tako se uz tartar obogaćen kavijarom od piva i crnim tartufima točio havajski Kona Big Wave. Uz endiviju poširanu u pivu, koja je poslužila kao dobra podloga za San Daniele pršut i sir Gran Istriano, servirao se Sierra Nevadin Tropical Tornado.
Tropical Tornado neobična je verzija naše omiljene IPA-e, s jako prepoznatljivim aromama i okusom maracuje. Uslijedila je najuspješnija kombinacija večeri: jako fini njoki od cikle punjeni kremom od hrena, u umaku od Rocheforta i balsamica, uz koje smo, naravno, pili Rochefort 8, genijalno belgijsko trapističko pivo, moćno, gusto ali elegantno kao dobro odležani bordeaux.
Poslije sorbeta u kojem su se fino složili svježi sok od nara i talijanska AMA Bruna, Spinnakerova je pivska večera završila mekanom sporo pečenom svinjetinom koja se topila u ustima i briljantnim njemačkim dopplebockom Ayinger Celebrator, koji intenzivno miriše po kavi i tamnoj čokoladi.
Spinnakerov pivski meni mogao bi se pokazati dugoročno značajnim, jer je među prvima u Hrvatskoj ponudio uspješno slaganje piva s elaboriranim restoranskim kuhanjem.