Restorani se vraćaju u Zagreb. U ponedjeljak su se otvorili Carpaccio i Burgeraj, a danas Zlatna školjka i Theatrium. Za prve dane povratka s godišnjeg Filip Horvat pripremio je novo-stari meni, s nekoliko vječnih favorita poput cvijeta tikvica i rižota od bifteka, par maštovitih comfort food jela (juha od kukuruza, njoki sa sipom i crnim tarrufima) i dva zaista inovativna jela.
Prvo je chawanmushi s beluga kavijarom, tunom i jakovskim kapicama. Chawanmushi je klasično japansko jelo nešto manje poznato u Europi, koje se bazira na kremi od jaja kuhanoj s dashijem i umakom od soje. Malo vulgarno ali simbolički točno rečeno, chawanmushi se može opisati kao slana kremšnita ili rožata prepuna umamija .
Budući da u jedan popodne nismo bili raspoloženi za luksuzno i komplicirano jelo s jednim od najboljih kavijara, odlučili smo chawanmushi odgoditi za neku od večera u Thetriumu. Ali smo zato naručili drugo posve inovativno Horvatovo jelo, jednu od najukusnijih i najoriginalnijih posveta svjetlosti u kolovozu.
Radi se o pečenim paprikama punjenima fileom orade u ljutom umaku s crnim grahom. Pečene paprike punjene bijelom ribom veličanstveno su ukusna, slatko-ljuto-mineralna verzija najpopularnijeg zagrebačkog ljetnog jela.
Za predjelo smo pojeli bogatu salatu od pečenih cherry rajčica sa skušom, kojoj su maline dale dodatnu svježinu. No, paprike punjene oboritom ribom jako se dugo pamte i mogle bi postati zagrebački kasnoljetni hit.