Kovač i škrpina dvije su kultne ribe hrvatskih kuhara i ribara. Riječ je o dvije najskuplje jadranske bijele ribe, kojih nikada dosta, pa su proteklih godina mnogi restorani pod jadranske kovače i škrpine prodavali ribu iz sjeverne Afrike. Oni još nemarniji trošili su smrznute filee šanpjera iz Azije, a škrpinu nadomještali neusporedivo jeftinijim crvenim bodečnjakom.
Premda pravi kovač i prava škrpina nesporno jesu izvrsne ribe, nikad nam nije bilo jasan njihov posvećeni status u hrvatskom ribarstvu i restoraterstvu (u klasičnoj francuskoj kuhinji šanpjer i škrpina spominju se tek usputno). Vrhunska trilja do kamena i brancin uvijek su nam, primjerice, bili uzbudljiviji, kao i zubatac i veliki oslić.
Jučer se našim jadranskim favoritima, u izravnom duelu s kovačem, pridružila i naizgled skromna ovčica. Ovčica je riba koja pripada podredu arbuna i živi po cijelom Sredozemlju. U hrvatskim ribarnicama cijenom se nikada nije približavala kovaču i škrpini, a restorani je zadnjih godine ne drže baš često.
U krčkoj su nam Rivici jučer u rano popodne donijeli pladanj pun škrpina i šanpjera, s jednim golemim arbunom, i jednom vitkom, srebrnom ovčicom.
Naručili smo ovčicu i manjeg kovača na gradelama. Kad su bile pečene, Rivičino osoblje osoblje perfektno nam je isfiliralo obje ribe, pa su na tanjurima, jedan kraj drugog, ležali snježnobijeli kovač i ovčica nešto intenzivnije boje. Kovač je, naravno, bio perfektan , mekan ali čvrst, sočan i delikatan. Ovčica je, međutim, imala snažniji, karakterniji i definitivno morskiji okus.
Gotovo smo sigurno da bi na blind tastingu ovako dobro ispečena ovčica pobijedila skupljeg kovača. Prije ove dvije odlične ribe pojeli smo fenomenalne golčiće ( male skuše) kuhane na pari, koje smo zalili visokopolifenolnm, opakim maslinovim uljem Mali tovar, Gorana Marevića, koje dolazi iz krčkih maslinika starih više 200 godina.
Kamenice su nas ugodno rashladile na početku ručka, a domaći sorbeto od malina, duboke tamnocrvene boje, uljepšao nam je povratak u Zagreb. Rivica u Njivicama visokoprofesionalni je restoran s prvorazrednom robom, pažljivim i preciznim kuhanjem i profesionalnim servisom.
Vlasnik, koji se ozbiljno razumije u vina, mogao bi kartu obogatiti s još par odležanih malvazija, koje postaju najuzbudljiviji proizvod istarske vinske scene.