Prvi dan škole počeo je kišom. Baš kako treba. Okej, kiša neće dugo trajati, za koji dan opet će biti sunčano i vruće, ali pravo je ljeto ipak završilo. Izabrali smo petnaestak šampiona iz svijeta hrane, vina i hotelijerstva, koji su ga obilježiili.
Nikad ni jedan jako alkohol u Hrvatskoj nije tako naglo eksplodirao kao gin ove sezone. Uvozi se valjda stotine brendova, pojedni barovi sami drže više od pedesetak vrsta, a Hrvati piju gin tonic u svim mogućim varijantama. Sjajan Unusual Gin Weekend u Horvaćanskoj ulici u Zagrebu dostojno je obilježio trijumfalni povratak ovog starog englesko-nizozemskog pića, koje se danas proizvodi po cijelom svijetu.
Na Unusual Gin Weekendu kušali smo koktel od Tanqueraya, čilija, kurkume i tonika s nekoliko listića mikroblitve. Oporo, moćno i senzacionalno. Zahvaljujemo Marinu Nekiću, vodećem hrvatskom miksologu.
Viški Saison idealno je ljetno pivo: osvježavajuće, prozračno a opet gorko i supstancijalno. Do prije dvije ili tri godine ne bi nam palo napamet da ćemo jednom hvaliti pivo s dalekog otoka. Ali, eto, Viško se stvarno nametnulo kao ozbiljan proizvod.
Ručno napravljeni sladoledi obilježili su ljeto u Zagrebu. Samoborska tvrtka Medenko otvorila je trgovinu u Žerjavićevoj ulici, pa sada ondje možemo kupovati guste, prave sladolede s tonkom, korijanderom i bezbroj drugih klasičnih i neobičnih okusa, dok je zagrebački Orijent, apsolutni šampion među gradskim slatičarnicama kad je riječ o sladoledu, svojoj kolekciji dodao moćni , ultraaroamtični crni sezam, te lepršavni sorbeto od limuna. Sorbeto u, nažalost, prestali proizvoditi prije petnaestak dana.
Može zvučati neobično budući da su Rovinj, Split i Dubrovnik oborili sve moguće rekorde. Međutim, Šibenik na raznim razinama, od prirode do povijesti i arhitekture, ima potencijal da se izjednači s tri neupitna šampiona hrvatskog turizma. Kad se u Šibeniku izgradi dovoljno luksuznih hotela, na dnevniku će se svake ljetne večeri izvještavati kako taj grad posjećuju stotine tisuća turista. Osim toga, Šibenik je zahvaljujući restoranu Pelegrini već postao dalmatinska gastronomska prijestolnica.
U velikoj konkurenciji odlučili smo se ipak za Pergolu u Zambratiji pokraj Savudrije, gdje chef Fabricio Vežnaver pokušava artikulirati istarsko-azijski fusion. Ide mu prilično dobro. Hrana u Pergoli, usprkos ponekim konceptualnim i tehničkim pogreškama, uistinu je uzbudljiva i originalna.
Ab Ovo, koji je otvoren u proljeće na lijepoj lokaciji preko puta maksimirske šume, potvrdio se kao jedan od uzbudljivijih zagrebačkih restorana. Jako mladi chef Filip Horvat, koji ima samo 22 godine, mogao bi uz puno učenja, putovanja i stažiranja u velikim svjetskim restoranima, postati ozbiljna kuharska zvijezda.
Pelegrini je ove sezone psotao It-mjesto cijele hrvatske obale. S obzirom na to koliko nam je ljudi javljalo da su jeli u Pelegriniju, čini se da se u Šibenik često putovalo samo zbog dalmatinske visoke kuhinje chefa Rudolfa Štefana. Plavi podrum u Voloskom zadržao je, pak,svoj aristokratski status na hrvatskoj restoranskoj sceni, te se upustio u prve ambicioznije kulinarske promjene poslije pet ili šest godina
Pošip Nerica, prilično uvjerljivo. Evo zašto:Nerica iz 2015. istodobno evocira vruće, opojne ljetne arome dalmatinskog juga i svježinu modernih bijelih vina koja ga čini ekscentrično pitkim. Nerica je model za moderne mlade pošipe.
Veraldin teran (ili refošk, još nisu sigurni) Istrian iz 2015. osvojio je platinastu medalju i 95 bodova na Decanterovu Svjetskom prvenstvu. Sasvim dovoljno da ga i mi proglasimo crnim vinom ljeta, pa i godine.
U ovoj kategoriji i dalje uvjerljivo vodi Tomčev Rose Brut, naelegantniji hrvatski pjenušac dosad, koji se bojom, naglašenim voćnim aromama i za hrvatska pjenušava vina zaista nEoubičajenom gracioznošću, baš perfekttno slaže sa srpanjskim i kolovoškim ugođajima. Usput govoreći, čini se da je ove sezone na moru došlo do znatnog rasta prodaje pjenušavih vina. Što je uvijek dobra vijest.
Apsolutno kadarka. Do prije nekoliko mjeseci nismo znali ništa o tom, na našim prostorima zamalo izumrlom grožđu, da bismo se zahvaljujući vinima Vinarije Tonković uvjerili kako kadarka daje hedonistička, kompleksna i svježa crna vina, koja bi uskoro morala postati hit. Uotalom, kadarku će idućeg proljeća posaditi i jedan Vlado Krauthaker.
Alhambra je nesputano luskuzni hotel, s jako udobnim sobama, prekrasnom i mirisnom hortikulturom, vrhunskim restoranom, izuzetno vrijednom ponudom vina i odličnom poslugom. Alhambra, koja se otvorila krajem lanjske sezone, ali je ozbiljno proradila tek u proljeće 2016., najvažniji je ovogodišnji doprinos hrvatskoj hotelskoj industriji.
Adriatic u Rovinju – zato što se radi o prvom uspješnom hotelu palači , otvorenom u turističkoj destinaciji. Adriatic je središtu Rovinja donio malo ugođaja Azurne obale ili čak Venecije. Briljantan hotel.