U našem redovitom ljetnom vodiču kroz najljepše restoranske terase na moru, i ove se godine našao čitav niz restorana koji zapravo nisu na moru ili nemaju pogled na more.
Krivac za takvo stanje jest, naravno, pomalo mistična privlačnost istarske unutrašnjosti, koja se spojila s dobrim kuhanjem u istarskim restoranima koji nisu na obali. U ovom pregledu nema Dvorca Belaj, koji ima jedan od najčarobnijih pogleda u Istri, ali čiju ovogodišnju restoransku postavu, različitu od lanjske, nismo stigli provjeriti, što ćemo, nadamo se, uskoro ispraviti. Restorani su poredani geografski, od zapadne Istre do Dubrovnika.
Što se vidi S velike, cvjetne terase u malom selu na brdu puca široki i dugački pogled na tipične pejsaže zapadne Istre: vinogradi, maslinici, šume, obližnje vinarije.
Što se jede Srčana, lokalna kuhinja chefa Marka Morgana spada u sam vrh istarske gastronomije. Morgan priprema meso, tartufe, šumske gljive, foie gras, sve moguće sezonsko povrće , pastu… Nema ribe i rakova
Što se vidi Maslinici obitelji Fernetich, veliki bazen u prirodi: terasa San Rocca jedna je od onih istarskih lokacija, koje ostavljaju jak dojam splendid isolation.
Što se jede Lokalni fine dining, s jakim naglaskom na tartufe
Što se vidi Kod Montea nije riječ o pogledu, nego o jedinstvenim doživljaju starog Rovinja, odmah podno katedrale
Što se jede Isključivo degustacijski meniji, uključujući i vegetarijanski.Kuhanje chefa Danijela Đekića elegantno je i hedonističko
Što se vidi Sve: brda i vinogradi , Vižinada i Višnjan, zalazak sunca….jedna od najspektakularnijih terasa u Hrvatskoj
Što se jede Elaborirani comfort food od lokalnih sastojaka
Što se vidi Dramatičan pogled na tamne šume u srcu Istre
Što se jede Steakovi, koji su perfektno pečeni , ali samo meso nije uvijek vrhunsko
Što se vidi Učka u visini, dubokomodro more u dubini. Terasa Drage di Lovrana dramatično visi između neba i mora i posve je jedinstvena.
Što se jede Talentirani chef Deni Srdoč balansira između konvencionalnog fine dininga i moderne visoke kuhinje bazirane na lokalnim sezonskim sastojcima. Nadamo se da će otići u ovom drugom, uzbudljivijem smjeru.
Što se vidi Kod Bevande je važna kombinacija blizine mora i iznimno elegantnog uređenja restorana
Što se jede Ribe, rakovi, školjke, steakovi
Što se vidi Budući da se Laurus nalazi na brijegu iznad Opatije, pogled obuhvaća doslovno cijeli Kvarnerski zaljev, od Krčkog mosta do Cresa
Što se jede Ribe i jastozi , kao i plemenita verzija roštilja, uključujući steakove, janjeće kobasice i izvrstan burger od brancina
Što se vidi Pitoreskna, neodoljivo slatka lučica u Voloskom ambijent je za sebe
Što se jede Plavi podrum restoran je s najboljim sastojcima u Hrvatskoj: živi škampi, fantastičan izbor ribe, prvi bijeli tartufi, prvi vrganji, možda najopsežnija selekcija istarskih ulja. Kuhanje je naizgled jednostavno, ali ustvari prilično elaborirano.Vinska karta spada među vodeće u Hrvatskoj
Što se vidi More, Rijeka, otoci; Navisova lijepa terasa naginje se nad mora , te je izolirana od bilo kakvog prometa
Što se jede Autorska kuhinja mladog chefa Tine Sinožića, s puno svježe ribe i škampa
Što se vidi Idilična uvala Čikat samo je jedna od prednosti ovog otmjenog restorana. Tu su još snažni , pomalo egzotični mirisi lokalne vegetacije, zvjezdano nebo, miris mora…
Što se jede Lokalno usmjereni fine dining s jakim francuskim naglaskom, zbog novog chefa Thomasa Braslereta. Vinska lista sommeliera Kristijana Merkasa prilično je senzacionalna.
Što se vidi Kad sjedite na Boškinčevoj terasi, imate osjećaj kao da str usred zelene otočke divljine, premda su novaljske plaže udaljene svega par minuta
Što se jede Chef Matija Bregeš bavi se kompleksnom i naglašeno lokalnom verzijom fine dininga, s puno vrhunske janjetine
Što se vidi Veličanstvena šibenska katedrala, jedan od najvrednijih kulturnih spomenika u Hrvatskoj
Što se jede Progresivna dalmatinska kuhinja chefa Rudija Štefana spada među najvažnija postignuća hrvatske restoranske industrije
Što se vidi More i brodovi: akvariji puni ribe i velikih rakova zaokružuju dojam obilja in the middle of nowhere
Što se vidi Na terasi Lemongarden stolovi su udaljeni točno pola metra od mora, a kamena, autentična arhitektura stvara dojam malih, idiličnih otočkih mjesta o kojima smo čitali, ali ih je teško pronaći u stvarnosti
Što se jede Visoko sofisticirana i precizna kuhinja chefa Ante Udovičića velikim se dijelom, prirodno, oslanja na ribu i rakove
Što se vidi Laganini je restoran na samoj plaži jednog od najljepših jadranskih otoka
Što se jede Chef Hrvoje Zirojević najvažniji je dalmatinski kuhar južno od Šibenika u zadnjih četvrt stoljeća. Njegov osjećaj za ribu i rakove upravo je senzacionalan. Zirojević se u stanovitom smislu može uspoređivati s Davidom Skokom, premda se radi o dva vrijednosno različita gastronomska sustava
Što se vidi Blizina toplog mora i intenzivni mirisi južnog Jadrana čine LD ovu terasu posve neodoljivom
Što se jede LD bi mogao biti tipičan primjer jadranskog ribljeg fine dininga, no, eto, drži i galicijske steakove i još neke neobične sastojke, koji nemaju puno veze s njegovim ambijentom
Što se vidi Na Orsanovoj terasi imate osjećaj kao da sjedite u moru, koje zaista i dodiruje terasu
Što se jede Sirove školjke, riba s gradela
Što se vidi Zidine, more, Lovrijenac ….Nautikinu su terasu ozbiljni američki lifestyle magazini svojedobno proglašavali jednim od najromantičnijih mjesta na svijetu
Što se jede Bijela riba, veliki rakovi, školjke, steakovi. Vinska karta dobila je Wine Spectatorovu oznaku Best Award of Excellence
Što se vidi Cijeli stari Dubrovnik, u svom punom sjaju
Što se jede Atraktivno prezentirani, hedonistički fine dining.
Vinska karta dobila je Wine Spectatorovu oznaku Best Award of Excellence