Pad temperature označuje prelazak s bijelih na crna vina: ljeti želimo svježe i ohlađeno, a zimi puno, meko i toplo. Međutim, čitav niz moćnijih bijelih vina izvrsno funkcionira i u hladno vrijeme dok se lagani i eterični rizilinzi koje obožavamo ljeti, zapravo fenomenalno slažu s jesenskom kuhinjom. Evo naših pet favorita
.
Ova kupaža chardonnaya, friuliana i malvazije jedno je od najelegantnijih narančastih vina koje smo uopće probali. Ona je mekana, savršeno zaokružena, uljasta, kompleksno aromatična, sa slatkoslanim, dugačkim završetkom. Veliko vino, koje smo s podjednakim zadovoljstvom pili i uz bijelu ribu i uz steakove, a mislimo da bi moglo podnijeti divljač, pogotovo u lakšim izvedbama poput izvrsnog tartara do srne kojeg smo u petak jeli u Ab Ovu. 96 bodova, 235 kuna
Zindt Humbrecht jedna je od najvažnijih alzaških vinarija, koja je počela primjenjivati organske i biodinamičke postupke desetljećma prije no što su ušli u modu . Alzaški pinot gris u stilu se dramatično razlikuje od talijanskog: riječ je o uljastim, masivnim, dubokim vinima, često s ponešto neprevrelog šećera, koja se odlično piju uz gusja jetra i svo moguće suho meso. 94 boda, 249 kuna
Neku smo se večer sa sommelierom Dubravkina puta složili kako je Tomčev rizling iz 2015. trenutno vjerojatno najbolje mlađe hrvatsko bijelo vino. Premda se radi o vrlo svježem vinu laganog tijela, njegova slatkokiselost i aromatična složenost optimalno funkcioniraju uz jesenju hranu. U juhi od buće ovaj će rizling lijepo rezati kroz njenu prirodno slatkoću, u bunceku s kiselim zeljem zaokružit će i ublažiti kiselinu i slanost kupusa, dok će vlastitom kiselinom neutralizirati masnoću svježih pečenica. 93-94 boda, oko 75 kuna
Cattunarova odležana i macerirana malvazija iz 2013.godine u svojoj je kategoriji proglašena prvakinjom Vinistre. Radi se o moćnom, raskošnom vinu, punom aroma i okusa zrelog svježeg voća (marelice, breskve), i suhog tropskog voća (mango i papaja). Netipična, ali odlična malvazija. Možda bi je valjalo kušati uz bijele tartufe. 92-93 boda, oko 150 kuna
Krajančićev Sur Lie jedan je od sve rjeđih pošipa većeg tijela i gustoće: on je kremast, voćan, višeslojan, te još uvijek jako svjež. Idealan za listove, lignje i sve druge ribe koje su sada u sezoni. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako funkcionira uz kamenice. 92-93 boda, oko 150 kuna