U petak oko 11 navečer Takenokovi su konobari morali odbijati grupe gostiju koji su pokušavali još nešto negdje pojesti. Zaista, nikad u Zagrebu nismo vidjeli takvu gužvu u restoranima tako kasno navečer (usput govoreći, Takenoko popravlja formu i ponovo drži genijalni sushi s ježincem). Ovog su adventa svi restorani u centru grada sjajno poslovali. Što je samo jedna od značajki dosad najspektakularnijeg zagrebačkog adventa. Izdvojili smo pet stvari po kojima ćemo ga pamtiti.
Zagreb nikad dosad u ovo doba godine nije primio toliko turista. Desetine tisuća ljudi iz Hrvatske i inozemstva svakodnevno su punili gradske ulice, lokale i hotele. Dodamo li njima i užasno puno Zagrepčana, centar grada vikendima je po gužvama podsjećao na Oxford Street ili Times Square. Zagreb je zadnji put bio toliko pun i energiziran u vrijeme prosvjeda za Stojedinicu, prije 20 godina.
Premda su na kućicama i dalje dominirale kobasice i fritule, ovaj je advent ugodno iznenadio diversifikacijom i demokratizacijom ponude. Na zagrebačkim se ulicama u prosincu zaista može pojesti mnogošto: od sarmi u šlafroku, preko kamenica, sushija i currya, do rolade od odojka i dulce de leche. Cijene su izrazito prijateljske.
Vrhunske stonske kamenice kod Bota Šare i brudet od sušenog morskog psa u Vratima Kornata u Tomićevoj, spadaju među jela koja su ovogodišnjem adventu dala autentični gastroštih. Tome trebamo dodati i gostovanjs chefova poput Dina Galvagna i Hrvoja Zirojevića na štandovima u Tomićevoj.
Čak i okorjeli veterani hrvatske restoranske scene priznaju da se ne sjećaju kad su bolje radili. Što je važno, jer će zagrebačkim ugostiteljima adventska financijska injekcija pomoći da bar malo amortiziraju udarac udvostručenog PDV a, koji dolazi za nekoliko dana.
Premda je u Zagrebu već danima hladno, sivo i ružno, ono nekako bolje pristaje uz Božić, od sunčanih petnaestak stupnjeva, s kojima smo se suočavali lanjskog adventa.