Kondimenti su, dakle, slani, začinjenu pripravci koji našoj svakodnevnoj hranu daju puno okusa. Kad jedete kod Renea Redzepija ili Alaina Passarda kondimenti vam ne trebaju (premda Passard koristi orleanski senf). Međutim, uz vaš svakodnevni burger, steak ili pljeskavicu, kečap, senf, ljuti umaci ili barbecue umak prilično su neophodni. Evo naše liste najboljih kondimenata koji se trenutno prodaju u Hrvatskoj.
Ovaj kondiment od gorušice i zgusnutog mošta spada među najbolje hrvatske gastronomske proizvode uopće. Zaista ne razumijemo zašto više restorana ne drži nešto toliko fantastično, što čak i sasvim prosječno meso može natjerati da pjeva u nekoliko oktava.
Tabasco Habañero uvjerljivo je najimpresivniji Tabascov masovno dostupni proizvod: on je ozbiljno ljut, ali ne boli. Pun je čokoladno voćnih okusa i apsolutno se fenomenalno slaže sa svim vrstama crvenog mesa.
Daleko najbolji kečap koji smo ikad kupili u Hrvatskoj. Oznaka For Grown Ups znači da je ovaj gusti, ljepljivi, slatki kečap zapravo ljut. Kombinacija slatkoće i ljutine upravo je zarazna. Osim toga, riječ je o jedinim kečapu na našem tržištu, koji zaista ima okus po zrelim rajčicama.
Kao što ime kaže, ovaj umak zagrebačke tvrtke Volim ljuto zaista jest brutalan. No, on je plemenito brutalan. Brutalero je usprkos vrlo mnogo scovillea uspio razviti plemenite okuse i arome paprike, od zelenih pirezinskih, preko voćnih, do dubokih čokoladnih, zaokruženih dimom. Riječ je o uvjerljivo najboljem hrvatskom ljutom umaku.
Ovaj genijalni pekmez od ljubičastog luka proizvod je engleske tvrtke Stokes, koja je gastronomsku reputaciju stekla zanatskim majonezama. Majoneze se nažalost ne uvoze u Hrvatsku. Stokesov Red Onion Marmelade najbolji je mogući prilog uz jelene, srne i veprove, a dobro se snalazi i s pečenom govedinom.
Heinzov osnovni kečap zlatni je industrijski standard. Heinzov kečap od rajčica nepogrešivo oživljava burgere, trganu svinjetinu, pomfrit i još puno fast food i street food jela. Heinzov kečap od rajčica jedan je od rijetkih primjera masovnog, jeftinog industrijskog proizvoda, koji ima gastronomsku vrijednost.