Na sve bržem zagrebačkom vrtuljku otvaranja i zatvaranja restorana, barova i slastičarnica, vrlo je malo onih koji nam stvarno nedostaju. Neki od svojedobno najvažnijih a danas zatvorenih restorana poput Xata, pretvorili su se u još naprednija izdanja svojih ranijih verzija, dok su se drugi pokazali vrijednima zaborava. Evo kratke liste lokala zatvorenih u zadnjih nekoliko godina koji nam i danas bude nostalgiju.
Asia T House bio je posljednji pokušaj ambicioznog pristupa kineskoj kuhinji u Hrvatskoj. Asia T House možda se otvorila godinu dana prerano, možda nije imala jasan identitet, vjerojatno je imala sasvim pogrešno ime, no hrana je znala biti izvanredna i blizu autentičnoj i kad je riječ o kineskim, ali i o tajlandskim jelima. Zapravo, salata od zelene papaje, napravljena s puno korijandera i čilija, jedno je od najautentičnijih tajlandskih jela koja smo probali u Zagrebu. Velike bijele ribe kuhane na pari redovito su nas podsjećale na podvodni restoran u hongkonškom Regentu.
Okej, zahvaljujući zatvaranju Ab Ova sada u centru imamo Theatrium, zaista važan fine dining restoran. Međutim, Zagrebu je potreban bistro u kojem će se po visokim gastronomskim standardima kuhati naizgled jednostavna, jako hedonistička hrana kao što je to Filip Horvat radio u Ab Ovu.
U svom originalnom izdanju pod vodstvom Tvrtka Šakote, Mundoaka je kuhala najuzbudljiviji street food koji smo ikad probali u Zagrebu.
Ovaj mali lokal za van pripremao je vrlo dobra jela od srdela, inćuna, palamida, skuša i kozica. Pred Marinadom su se redovito stvarali redovi, a vlasnik je morao zaposliti još par ljudi gotovo odmah nakon otvaranja. Bilo bi zanimljivo doznati zašto se zapravo zatvorio taj lokal s brojnom publikom i finom i jeftinom hranom.
Zatvaranje ove dvije butik slastičarnice pokazalo je da je u Zagrebu skoro nemoguće pronaći uspješan poslovni model za visoko slastičarstvo.
U redu, u Dva goluba hrana uglavnom nije valjala. Međutim, ova je milijun godina stara gostionica s potencijalno prelijepim vrtom, predstavljala važan dio povijesti zagrebačkog javnog života. Kao zadnji vlasnik tog restorana Catering Kvatrić je trebao obnoviti Dva je goluba, ne zatvoriti.
Nedavno zatvoreni Garden nedostajat će nam jer u strogom centru grada ne postoji ni jedan gastropub. A Garden je po svom kuhanju bio gastropub prilično visokog ranga, sa široko prihvatljivim cijenama.