Scena orijentalnih restorana u Zagrebu i Hrvatskoj lagano jača. Glavni zagrebački azijski restorani otvaraju podružnice na moru, pred dalekoistočnim street foodom Khaos Thai svakodnevno se stvaraju redovi, a ozbiljni sushi restorani koriste zaista najbolju tunu koja se može nabaviti u Hrvatskoj. S druge strane, nedostaju nam vijetnamski, malezijski i regionalni kineski restorani, dok je jedini preostali korejski prilično loš. Evo liste osam dobrih zagrebačkih azijskih restorana.
Tekka je uvjerljivo najprofesionalniji i najozbiljniji etnički restoran u Zagrebu. Sushi i sashimi u Tekki katkad su svjetske klase, servis je izvrstan, dok vinska karta nažalost zaostaje.
Time je gastrotainment restoran s uglavnom vrlo dobrom hranom, osobito nigirijem s tunom i popularnim azijskim formatima poput gyoza, nasi gorenga i curryja, u što smo se ponovo uvjerili ovih dana. Uređenje i atmosfera puni su poticajne energije.
Uz sve probleme sa servisom (pa i s hranom) koji su ga napali unatrag godinu ili godinu i pol, Takenoko, prvi japanski restoran u Hrvatskoj još uvijek velika zagrebačka gastronomska institucija.
Royal India koristi loše sastojke. Konobar koji vas poznaje upozorit će da nipošto ne naručite janjeće kotlete, jer je riječ o smrznutoj ovčetini. Kozice su velike ali gumenaste i tko zna kada i gdje zamrznute. Međutim, okusi su čarobni, baš kao u vrhunskim indijskim restoranima u Londonu.
Novi restoran obitelji Čimbur osvježio je zagrebačku gastronomsku scenu. Sve što smo dosad jeli bilo je barem dobro, a nigiri katkad odličan.
Promatrali smo kako se priprema hrana u malom kiosku ispred Importanne Galerije. Ondje dvije djevojke iz Tajlanda zaista kuhaju, s neka se jela čekaju više od pola sata. Khaos Thai, najveći komercijalni uspjeh zagrebačkog ugostiteljstva ove godine, nije fejk, nego pokazuje da njegovi vlasnici poštuju hranu.
Radi se o sofisticiranoj, profesionalno skuhanoj južnoindijskoj hrani, puno nježnije začinjenoj nego u Royal Indiji. Ambijent, nažalost, više asocira na kongresnu dvoranu nego na restoran.
Dragon BBQ jako je uspješan za vrijeme ručka jer su zaposlenici u brojnim uredima u Radničkoj prigrlili koncept all you can eat ručka za desetak eura, koji obuhvaća čak i pekinšku patku. Od jeseni bi trebao krenuti i večernji azijski roštilj, po nešto višim cijenama.