U očekivanju smanjenja PDV-a i predsjedanja Hrvatske Europskom Unijom, ovogodišnja nova zagrebačka restoranska scena najživlja je unatrag dosta godina. U strogom su se centru grada otvorila dva restorana visoke međunarodne klase, ali i više vrlo dobrih, a jeftinih lokala različitih žanrova.
Bilo bi sjajno kad bi se trendovi iz 2019. nastavili u 2020, što nije posve nemoguće, s obzirom na nekoliko službenih i par neformalnih najava restoranskih otvorenja pretkraj ove i početkom iduće godine. Evo liste najvažnijih novih lokala u Zagrebu za 2019.
Nav je, gastronomski gledajući, uvjerljivo najmoderniji hrvatski restoran. Nav iskušava granice mogućeg s lokalnom i mikrosezonskom hranom, te katkad, kao u slučaju odležavanja ribe, ruši sve kod nas poznate kulinarske konvencije. Nav nema restoranski servis u uobičajenom smislu te riječi, te ima prilično limitiranu vinsku listu. No, kuhanje Tvrtka Šakote toliko je atraktivno da to zasad nikome ne smeta.
Theatrium je najambiciozniji restoranski projekt pokrenut u Zagrebu još od davnih Marcellinovih dana. Theatrium ujedinjuje vrhunske interijere, visoko dizajnirani beštek i tanjure, vinsku kartu punu rizlinga i burgundaca, s tehnički perfektnim, modernim i katkad posve radikalnim kuhanjem Filipa Horvata.
Zagreb nikada nije imao pizzeriju s takvim izborom vina, šampanjaca, jakih pića i koktela. A poslije devet mjeseci rada i pizza je dostigla razinu jedne od dvije ili tri najbolje u gradu. Toplo preporučujemo Deep in the Woods, preciznu definiciju gastronomske pizze.
Okej, svi zagovaramo lokalnu i sezonsku gastronomiju. No, svakako je korisno imati i dobar pregled međunarodne i nadsezonske hrane. Baš nam to omogućuje restoran uvoznika Marija Mendeka, sa svojih sedam ili osam steakova iz svih dijelova svijeta, pa s ibericom, kavijarom i škotskim hlapovima.
Ovaj tajlandski kiosk doslovno je izveo hranu na ulice, jet u Khaosu nemate gdje jesti: interijer ne postoji. Khaos je najbliži autentičnoj tajlandskoj kuhinji, od svih tajlandskih restorana koji su ikad radili u Hrvatskoj. Soi Fusion, koji je otvoren u sklopu ultrapopularnog Swankyja, još je jedan važan dodatak azijskom street foodu u Zagrebu.
Soi Fusion, koji je otvoren u sklopu ultrapopularnog Swankyja, još je jedan važan dodatak azijskom street foodu u Zagrebu.
Le Kolač Robina Hromalića najbolja je i trenutno jedina gastronomska slastičarna u Zagrebu.
Melt je, pak, najbolja sladoledarnica koju strogi centar Zagreba pamti. Osim toga, prostor je ugodan, osoblje srdačno i profesionalno a izbor pića korektan, tako da se u Melt ne mora ići samo na sladoled.