Ovaj Tomčev pjenušac već je godinu dana na vrhu svih naših lista. Riječ je o najboljem pjenušavom vinu koje je dosad proizvela prva hrvatska obitelj pjenušaca i jednom od najboljih hrvatskih pjenušaca ikada. Brut rose Tomislava, Zvonimira i Martine Tomac istodobno je ultravoćan i karakteran, kiseo, kremast i čvrst, te neobično graciozan za hrvatska pjenušava vina. Volite li pjenušce, ne možete pametnije potrošiti stotinjak kuna. Oko 100 kuna
Bouvet Ladubay jedan je od vodećih francuskih proizvođača pjenušavih vina. Ova ugledna velika vinarija smještena je u dolini Loire, a Rose Excellence temelji se na cabernet francu. Uz malo manje šećera, ovo vino prepuno šumskih jagoda i malina bilo bi minijaturno remek djelo, ali je i ovako više nego dobro za svoju cijenu, što su prepoznali brojni zagrebački barovi i kafići koji ga toče za 20 do 30 kuna po čaši. Oko 80 kuna (Vivat)
Moscato d’Asti starinski je tip pjenušca koji slabo pjeni, prilično je sladak i ima vrlo malo alkohola, uglavnom 5 do 7 posto. No, Moscato d‘Asti zadnjih je desetak godina doživio zasluženu renesansu, jer je gotovo nemoguće pronaći bilo koje pjenuašvo vino s toliko voća, osobito grožđa, i s toliko elegantne lagane svježine. Dobar Moscato d‘Asti spada među najužitnija vina koja možete zamisliti. Idealno se slaže uz lakše kolače, posebno voćne. Oko 80 kuna (Dobra vina)
Obitelj Šember zadnjih je nekoliko godina drastično popravila svoje pjenušce. Vina koja su nekad bila gruba i neskladna, polako postaju elegantna i uravnotežena, s vrlo snažnom kiselom kičmom i dobrim perlanjem. Kad je riječ o hrvatskim proizvođačima pjenušca, Šemberi se bore za drugo mjesto iza Tomaca, a skupa s Claijem i Meneghettijem. Oko 100 kuna
Ne znamo nijedno u Hrvatskoj dostupno pjenušavo vino koje je dobilo toliko međunarodnih nagrada kao Brut Nature, a koje košta manje od 10 eura. Brut Nature napravljen je od 40 posto parellade i po tridesetak posto xarel loa i macabea. Riječ je zaista brutalno suhom vinu vitkog tijela, sjajne teksture, s ponešto kremoznosti, citrusa i živahnim perlanjem. Pijemo ga već petnaestak godina i još nam nije dosadilo. Oko 70 kuna (Vivat)
Col de Salici je jedan od boljih prosecca u nižem rangu cijena. Suzdržano je voćan (breskve i marelice), ugodn svjež, lijepo pjeni i možda mu ne bi škodilo malo manje šećera. Čini nam se da bi brut bio efektniji od extra dry varijante. No, svejedno je riječ o vrlo solidnom vinu koje se jako lako pije. Oko 80 kuna (Vivat)
Senator, relativno novi proizvod jedne od najvećih istarskih privatnih vinarija, vrlo je dobro iskoristio prednosti proizvodnje charmat metodom. Lagan je, svjež i lepršav. S druge strane, Senator je mnogo supstancijalniji od većine prošeka na hrvatskom tržištu, zahvaljujući malvaziji koja dolazi iz starih vinograda na pložaju Žmergo u famoznom području Santa Lucije. Senator je jedan od onih rijetkih domaćih pjenušaca napravljenih tankovskom metodom, koji vrlo dobro funkcioniraju uz hranu. Oko 80 kuna
Poy Rose prepun je šećera i po svojim tehničkim parametrima ne bi trebao ući na ovu listu. No, Poy Rose živi je dokaz kako se kvaliteta vina ne može iščitati iz tech sheeta. Toliko je veseo, ugodno frivolan, svjež i prepun voća, osobito kupina, malina i ribizla, da ga se naprosto ne može prestati piti. Cijenom od pedesetak kuna, Poy Rose predstavlja neobično povoljnu vrijednost za novac. Brand Poy postoji tek nekoliko godina i već je postigao prilično dobre rezultate. Poy ima sve pretpostavke da se pretvori u masovno ali kvalitetno domaće pjenušavo vino. Bilo bi šteta da se ta prilika propusti. Oko 40 kuna