Ovo je dosad najbolje ocijenjeno hrvatsko bijelo vino na Kultu Plave Kamenice. Tomčev lanjski rizling delikatan je, podigran i suzdržan, a opet senzacionalno kompleksan, s upravo fantastičnom teskturom koja se temelji na međuigri kiseline i za rizling umjerenog rezidualnog šećera. Radi se o malom remek djelu koje afirmira Plešivicu kao potencijalno europski vrijedno područje za proizvodnju vrhunskih rizlinga.
Ovo jedinstveno vino s linearnom, laserskom crtom kiseline, svjedoči što sve graševina može postići na superiornim terroirima poput iločkog. Premda ulazi u šestu godinu, Velika berba graševine i dalje je svježa, moćna, aromatična i elegantna. Pretpsotavljamo da će ostati u velikoj formi još barem pet ili šest godina.
Krajančićev preklanjski školovani pošip jedno je od najbogatijih i najkompleksnijih hrvatskih bijelih vina: ono je kremasto, mineralno i istodobno miriše na južnodalmatinske livade i otočke limune. Idealno vino za velike rakove i vrhunsku bijelu ribu.
Ovo je vino nužno kontraverzno. S jedne strane, ono je proglašeno šampionom Vinistre u konkurenciji zrelih malvazija, pa je još dobilo nekoliko važnih međunarodnih nagrada, a Steven Spurrier je prije četiri ili pet godina pojedine berbe Colline opisao superlativima. S druge strane, neki ozbiljni hrvatski vrhunski kušači Collinu smatraju preteškom. Mi se za zadovoljstvom priklanjamo apologetima. Collina je vino moćno poput starinskih kalifornijskih chardonnaya, jako mineralno, s neobičnim nijansama u okusu koje donekle asociraju na oloroso sherry.
Jedna od najboljih svježih malvazija iz lanjske berbe, Klasični Moreno Coronica: slano, ultramineralno, jako svježe, umjereno aromatično i ekstraelegantno. Ovog smo je ljeta trošili u velikim količinama.
Ova sjajna bordoška kupaža sauvignona i semillona jedno je od originalnijih i plementijih hrvatskih bijelih vina. Frenchie, Toljeva posveta velikom Michelu Rollandu, besprijekorno je vinificiran, a uljasto tijelo sjajno se slaže sa sauvignonskim kiselinama i aromama. Šteta što je proizvedeno svega par tisuća buteljki.
Dosad svakako najbolja malvazija s oznakom Festigia. Vrhunskom enologu Milanu Budinskom lani se baš sve poklopilo što je, uz golemu količinu radnih sati u vinogradima i podrumima, dovelo do svježe i uljaste, aromatične, snažne, elegantne i savršeno čiste malvazije.
Riječ je o vjerojatnoo najuspjelijoj dubrovačkoj mavasiji koja se komercijalno proizvodi. Malvasia, podsjetimo, nema nikakve veze sa istarskom malvazijom. Glavićeva je malvasija u ovom trenutku puna egzotičnih i citrusnih voćnih aroma, te je jako uljasta i prilično bogata u tijelu. Vrlo, vrlo ozbiljno vino.
Malo smo koje vino ove godine tako često točili kao Bolfanov sauvignon. Prvo, radi se najboljem domaćem sauvignonu koji se trenutno može kupiti. Drugo, u lanjskom je sauvignonu Bolfan spojio visoke, skoro razorne kiseline i precizno pogođne tiole, s relativno snažnim tijelom, što ga je uostalom dovelo do zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu sauvignona u španjolskoj Ruedi.
Pošip Nerica jedno je od naših omiljenih ljetnih vina: ovaj beskrajno ugodan spoj aromatičnosti dalmatinskog voća sa svježinom sjevernih vina, trebao bi poslužiti kao model za mlade pošipe baš svugdje na otocima. Mladi gopodin Krajančić uljepšao nam je ljeto.