File tune sa sušenom paprikom i cous cousom
Deset dekagrama tune sadrži između 110 i 140 kalorija (restoranski je normativ oko 20 dekagrama). Umak je gotovo prekaloričan, a cous cous spada među zdravije ugljikohidrate.
Lignje s kalamatama i komoračem
Za razliku od masovnih predodžbi, lignje su zapravo niskokalorične (kao i hobotnica), a ovo jako fino jelo koje košta 95 kuna, de facto ne sadrži ugljikohidrate.
Hladna jela s menija za ručak
Hladna jela s menija za ručak Dubravkinog puta idealna su za dijetni hedonizam. Nije li zabavno mršavjeti uz konfitiranu tunu sa šipkom i potočarkom, ili terinu od hobotnice i dunje? Oba ova jela koštaju manje od 80 kuna.
File divlje ribe s povrćem i limetom
Noel je pun gusjih jetara, velikih steakova i kavijara. No, gospoda Kočiš i Jug paze i na zdravu i niskokaloričnu hranu. File divlje ribe s povrćem i limetom (195 kuna), karakterističan je primjer s menija za večeru, dok smo dan prije Badnjaka ondje ručali izvrstan i ne prevelik tunin odrezak i juhu od mladog špinata.
Sushi
Sushi je prirodni rješenje za dijetu, dok god izbjegavate losos, jegulju i razne tempure koje se katkad stavljaju u sushi. U Takenoku bismo osim sushija izdvojili carpaccio od hobotnice s prahom misa (90 kuna).
Sashimi
Sashimi u Tekki možda je najbolji u Zagrebu: izbjegnite losos, pa optirajte za tunu i hamachi (180 kuna). Osim sashimija toplo preporučujemo salate od algi i od špinata u sezamovom umaku, koje su zaista jeftine.
Nigiri i dashi
Uz nigirije, u Time obavezno valja naručiti fenomenalni prozirni dashi (možda najfinija istočnjačka juha u Zagrebu) i uistinu izvrsni tataki od tune.
Murgh Tikka
Ovaj vrlo dobar indijski restoran nudi čitav niz zdravih i vegetarijanskih opcija. Morate jedino paziti da izbjegnete curryje s kokosovih mlijekom, vrhnjem i jogurtom, i da ne naručujete naan. Naš zdravi i dijetni izbor u Royal Indiji obuhvaća juhu od rajčica s korijanderom (25 kuna, Murgh Tikku (piletina iz tandoorija,60 kuna) i Dal Tedtke Wali (žuta leća u umaku od rajčica,40 kuna).
File pastrve s bademima
Vinodol, poznat kao restoran velikih porcija srčane hrane, u zadnjih godinu dana nudi i nekoliko profinjenih niskokaloričnih jela, poput filea pastrve s bademima i povrćem na maslacu.(85 kuna). Malo maslaca u ovako laganom kontekstu ne može štetiti.
Carpaccio od jelena
Carpaccio je, kako ime kaže, idealno rješenje za sve karnivore na dijeti. Carpaccio od bifteka najbezbolniji je način uživanja u crvenom mesu. Carpaccio od jelena ima još manje masnoće. Osim toga krajnje je vrijeme da se naviknemo jesti sirovu divljač.
Meksička salata
U ovom carstvu masnih kalorija, meksička se salata, sastavljena od pilećeg filea s roštilja, kukuruza, graha, rajčica i zelenih salata, ističe kao najprihvatljivija opcija. Svakako preskočite lepinju i tražite da vam salatu naprave s maslinovim uljem.