Sve aktivnije vinska i restoranska industrija prirodno zahtijevaju svoje javne manifestacije, smotre, izložbe i natjecanja, bilo da je riječ o posve poslovnim događajima, koji su okrenuti povezivanju partnera iz biznisa, bilo da se radi o eventima orijentiranim prema najširoj publici. Zanimljivo je, međutim, da je većina takvih događaja regionalne naravi. Hrvatska još nema niti jednu relevantnu nacionalnu vinsku izložbu, dok će se prva nacionalno regionalno-internacionalna smotra održati idući tjedan u Šibeniku. Zanimljivo je, nadalje, da se u Zagrebu, ipak najvećem hrvatskom tržištu s najviše restorana, ne održava niti jedna relevantna gastro manifestacija. Evo liste šest najvažnijih godišnjih restoranskih i vinskih smotri u Hrvatskoj
Evo zašto Chef’s Stage unaprijed možemo proglasiti najznačajnijom gastromanifestacijom dosad organiziranom u Hrvatskoj. Prvo, Chef’s Stage kroz svoj je Manifest artikulirao ključna pitanja za razvoj domaće restoranske industrije (edukacija, održivost prehrambenih resursa, financijski položaj industrije). Drugo, Chef s Stage u samom je projektu osvijestio činjenicu da hrvatska gastronomija ne može biti zatvoreni sustav, nego da se mora otvarati prema regionalnom i širem internacionalnom kontekstu. I treće, Chef’s Stage uspio je u Dalmaciju dovesti više od dvadeset relevantnih svjetskih chefova.
Gourmet Istria važna je zbog pokušaja povezivanja hotelske i restoranske industrije, što je proces od esencijalnog značaja za turističke zemlje poput Hrvatske. Osim toga, Gourmet Istria dovodi u Rovinj neke od najvažnijih svjetskih kuhara. Lanjsko gostovanje genijalnog Heinza Becka iz rimske Pergole, istraživača i propovjednika zdrave visoke kuhinje, predstavljalo je spektakl za sebe.
Vinistra je uvjerljivo najvažnija i najbolje organizirana hrvatska vinska izložba. Zahvaljujući Vinistri, koju je godinama vodio Ivica Matošević, malvazija je postala najkomercijalnija hrvatska vinska sorta. Vinistra zaista okuplja sve važne proizvođače vina (i mnoge važne proizvođače hrane) u turistički najpoduzetnijoj hrvatskoj regiji.
Organizacija Jeunes Restaurateurs u Hrvatskoj okuplja niz relevantnih restorana, poput Plavog podruma, Pelegrinija, Dubravkinog puta ili San Rocca. Zaista je efektno i zanimljivo vidjeti sve te restorane na jednom mjestu, kao što se to događaja na godišnjim gala ručkovima/večerama hrvatskog JRE-a. Ovogodišnji, treći po redu JR- ov event održan je u subotu 10. ožujka u Zagrebu.
Grand Tasting Saše Špiranca, koji se održava u lijepoj galeriji Lauba, najelegantniji je vinski događaj u Hrvatskoj. Grand Tasting predstavlja svojevrsnu best of selekciju hrvatskih vinara, uz ponešto zanimljivih, važnih i inovativnih uvoznih vina. Grand Tasting jedina je vinska izložba u Zagrebu na kojoj se vina mogu kušati u zaista civiliziranim uvjetima.
VINOcom je sasvim neobičan događaj: riječ je o masovnom vinskom sajmu koji se organizira na posve nemasovnoj lokaciji, u elitnoj Esplanadi. Na VINOcomu se vina zapravo ne mogu ozbiljno probati, zbog prevelike gužve i previsokih temperatura. No, VINOcomove radionice uglavnom su relevantne i stručno vođene, a golem broj posjetitelja koji u ta dva dana prođu kroz Esplanadu, mora se respektirati.