Siječanj je, naravno, mjesec kad svi štedimo. I premda se približio kraju, uvijek nam se nekako čini da još dugo traje. S druge strane, jesti se mora i usprkos famoznim novogodišnjim odlukama o beskompromisnoj dijeti.
Osim što se jesti mora uvijek, bilo bi dobro jesti što ukusnije, neovisno o siječanjskim uobičajenim problemima s računima i karticama. Stoga smo za posljednji tjedan siječnja odlučili podsjetiti na neke od najboljih vrijednosti za novac, koje se trenutno mogu dobiti u zagrebačkim restoranima
Bota Šare je restoran kojem se može mnogošto prigovoriti. Međutim, 15 kuna za jednu kamenicu najbolja je vrijednost za novac u Zagrebu. Evo zašto.
Prvo, kamenice upravo ulaze u svoju najslasniju fazu: jako su mineralne a postaju debele. Dakle, vrhunska gastronomska roba. Drugo, Bota Šare u Stonu ima vlastito uzgajalište kamenica, što znači da su školjke uvijek svježe.
Treće, skoro svi zagrebački restorani prodaju kamenice za veći novac. I četvrto, sirove su kamenice zapravo niskokalorične. Deset dekagrama sirovih kamenica sadrži između 45 i 60 kalorija zavisno o vrsti, te gotovo ništa ugljikohidrata. Sirove kamenice su, dakle, idealna hrana i za svakoga tko je odlučio početi novu godinu dijetom.
S obzirom na ambijent Le Bistroa, razinu usluge i kvalitetu kuhanja, zvuči prilično nevjerojatno da se ondje možete najesti za 45 kuna. Dodamo li uobičajeno izvrsnim Esplanadinim štruklama jedno Zmajsko koje u Le Bistrou košta tridesetak kuna, došli smo do finog ručka za deset eura. Ponuda vrijedi do kraja siječnja.
Prošle je nedjelje ReUnion, duhovito uređeni restoran u novom hotelu Canopy by Hilton u Branimir Centru, uspio napuniti sve stolove ovom zaista iznimno atraktivnom ponudom. U ReUnionu, dakle, možete jesti koliko hoćete s buffeta koji sadrži po šest ili sedam predjela, juhu i šest glavnih jela te puno deserata, od kojih posebno ističemo jako fine domaće bajadere.
E sada, dodatna je vrijednost ovog nedjeljnog ručka, koji se zove Family ReUnion, što se jelovnik mijenja svake nedjelje, pa će se ove nedjelje pripremati, među ostalim, salata od liganja, roastbeef s hrenom, soparnik, pečena cikla s coulisom od manga, juha od gljiva s lisičicama, pečena goveđa rebra, sabljarka u sezamu, sporo pečena svinskska potrbušnica, dagnje, ravioli s pršutom i rižoto od goveđeg repa, plus Bolfanove buteljke po promotivnim cijenama.
S obzirom na to da smo prošle nedjelje vidjeli kako ljudi bez rezervacije nisu uspjeli pronaći stol, preporučujemo da rezervirate.
Desetak eura standardna je cijena malog tartar bifteka koji se ne miješa pred gostima, u većini restorana u centru Zagrebu. No, tartar biftek u Haustor Hausu za klasu je ukusniji, karakternije začinjen i s konkretnijom teksturom nego kod većeg dijela konkurencije.
Novootvoreni Verde u Berislavićevoj ulici, osim što je sjajno i jako moderno uređen, ima i zaista niske cijene hrane. Osim juhe od grahorica za 18 kuna, posebno nam je upala u oči cijena 24 mjeseca starog pršuta San Daniele.
Dakle, pun tanjur tog prilično finog pršuta košta 55 kuna, što jest odlična vrijednost za novac, jer u većini zagrebačkih bistroa i restorana trećerazredni, preslani preteški i pogrešno rezani pršuti koštaju između 60 i 80 kuna. Verdeov pršut, s nešto fine kućne focaccie i čašom bijelog vina, čini elegantan ručak u jako udobnom i ugodnom ambijentu u najstrožem centru grada, za tek kunu dvije više od desetak eura.