Proljeće je uhvatilo puni zalet, dani su od danas dulji pa se može dulje sjediti na otvorenom, sunce tjera temperature preko 20 stupnjeva. Došlo je vrijeme za nedjeljne ručkova na terasama.
Uz neka ograničenja. Pojedini vrhunski restorani na moru još ne rade (Monte se, recimo, otvara 19. travnja) dok neki drugi poput Esplanadinog Zinfandela, baš nisu podesni za nedjeljni ručak u vrtu jer nedjeljom poslužuju švedski stol. Naposljetku, niz restorana s atraktivnim terasama nedjeljom su zatvoreni (Dubravkin put, Noel, Carpaccio).
Evo liste terasa koje su danas otvorene, gdje stvarno vrijedi sjediti vani i gdje se uglavnom dobro jede. Restorani su navedeni po abecednom redu.
Iduću nedjelju objavljujemo listu za Dalmaciju.
Lijep visinski pogled na Tkalčičevu ulicu, elegantno i precizno kuhanje Belizara Miloša i vrlo dobra, uglavnom hrvatska vina sommeliera Darka Lugarića
Jedna od najljepših zagrebačkih terasa u prekrasnoj ulici koja povezuje Gornji grad i Cmrok. Jelovnik je konvencionalan malo podignuta bistronomija, ali Marin Rendić jest kompetentan chef.
Le Bistro je dobar izbor za goste koji preferiraju djelomični hlad i koje ne smetaju tramvaji. Bistroov vrt je elegantan a hrana izvrsna
Brokenshipsova terasa nije dobro uređena jer više podsjeća na kafić nego na restoran. No, ambijent najstarijeg dijela Zagreba vrijedan je sam po sebi, a hrana moderna, lokalna i dobro skuhana.
Okrugljak, naravno, ima jednu od najljepših terasa u gradu. Preporučujemo velika pečenja ili steakove.
Pogled s Lagvića prema Zagrebu i sljemenskim naseljima potpuno je nenadmašan. Nažalost, ondje već desetak godina nismo ništa dobro pojeli.
Vrlo dobra samoborska građanska kuhinja u nešto manje rustikalnom izdanju i s golemim porcijama, poslužuje se u vrtu okruženom skoro dramatičnim šumama.
Elegantna terasa kraj mora, izvrsna vinska lista i ponovo pouzdano kuhanje.
Spektakularna, jedinstvena terasa koja visi između Učke i mora idealan je prostor za senzualnu autorsku kuhinju Michelinova chefa Denija Srdoča.
Okej, ovo nije klasična terasa, ali iz restorana Dvorca Belaj puca pogled na fantastičnu prirodu i vinograde koji okružuju ovo istarsko imanje iz 16. stoljeća. Jedna od najboljih mogućih destinacija za sunčani izlet. Odlična vina.
Fenomenalan pogled na cijeli Kvarner s brijega iznad Opatije. Kombinacija klasičnog ribljeg restorana i modernog roštilja.
Hotel Meneghetti jedan je od uzornih primjera podigranog luksuza. Restoranska terasa okružena mirisnim ukrasnim biljem i cvijećem, spada među mjesta s kojih je teško otići. Vrhunska ulja.
Konzervativan i jednostavan ali pouzdan riblji restoran s velikom, osunčanom terasom kraj mora, i prihvatljivim cijenama.
Elegantna terasa iznad mora, s prelijepim pogledom, izolirana je od ceste i bilo kakve gužve. Chef Tino Sinožić kuha moderna, delikatna jela od vrhunskih riba i rakova.
Najbolji kvarnerski restoran, s vrhunskim svježim sastojcima. Stolovi ispod velike stare smokve posebno su atraktivni.
Bazični riblji restoran s terasama koje vise iznad mora. Naručite školjke ili ribu s gradela i uživajte u pogledu, zvuku valova i mirisu mora.
Neodoljivo šarmantni mali bistro na rovinjskoj rivi. Rio bi u ovo doba godine morao imati odlične kamenice. Dobar tartar od tune. Izvrstan servis.
Rivica je ozbiljan, klasični riblji restoran s ponešto uzbudljivih buteljki. Terasa je dovoljno blizu moru da biste uživali u valovima.
Čarobna, dubokozelena boja vode Limskog kanala i još zelenije okolne šume, čine Viking jednim od najmirnijih mjesta u Istri. Vikingovo je okruženje gotovo meditativno. Svježe kamenice apsolutni su favorit, jer dolaze iz obližnjeg uzgajališta. Riba i veliki rakovi također znaju biti izvrsni.