Burger barovi postali su jednako inflatorni segment zagrebačkog ugostiteljstva, kao pizzerije prije četvrt stoljeća U hiperprodukciji hamburgera kvaliteta nužno stradava. Za ovaj smo pregled izdvojili desetak burger shopova i bistroa u užem centru Zagreba, koji peku burgere i koje uz određene ograde ipak možemo preporučiti. Lokali na ovoj listi nisu rangirani kvalitativno nego geografski, od zapada prema istoku grada.
Papas svoje srednje debele, uglavnom sočne pljeskavice poslužuje na drvenim daskama. Strateške su Papasove prednosti sjajni kokteli Marina Nekića i senzacionalna terasa ispred kina Tuškanac.
Submarine je uspješna franšiza koja se proširila i u inozemstvo, i koja je nedvojbeno jako popularna. Osobno, nismo obožavatelji njihovih burgera koji nam djeluju malo konfekcijski, ali cijenimo Submarineov uspjeh, a sviđa nam se i dizajn lokala i starinski rock i R’n’B koji ondje puštaju.
Rockett Burger u Tkalčićevoj jedan je od veterana zagrebačke burger eksplozije, koji i dalje drži solidnu razinu kvalitete mesa. Terasa ispred lokala malo je bezlična i ne odveć privlačna.
Riječ je o upmarket ekspozituri burger bara iz Tkalčićeve, koja priprema burgere s nešto skupljim sastojcima, a uz to još peče teleća rebra, bifteke i odlične teleće kotlete. Svemu treba dodati neobično dobru selekciju vina na čaše, naslijeđenu od restorana Louie, koji je u tom prostoru radio do ovog proljeća.
Sjajni malteško hrvatski chef Jeffrey Vella u Oranž Streets razvio je tehnički najsuvereniji bistrološki jelovnik u Zagrebu. Hamburger, u pecivu što ga priprema sam Vella, zna biti briljantan. I Oranž se može pohvaliti kompetentnim izborom vina.
U Burgeraju se tanki, bruklinški hamburgeri mijese svakog jutra, od govedine koja netom stiže s Dolca i koja se melje u samom lokalu. Izbor craftova je odličan, i često se mijenja. Burgeraj je prošli mjesec proslavio treći rođendan. U povodu rođendana pripemili su tri jako inovativna burgera koji, međutim, iz logističkih razloga nisu ušli na stalnu kartu. Što je šteta.
Tvrtko Šakota u svom dvorišnom lokalu priprema debeli, sočni, krvavi burger u vlastitom pecivu. Uglavnom odlično. Zanimljivo je da ovaj jako popularni lokal drži mezcal, jedno od onih žestokih pića koja se izvrsno slažu s crvenim mesom.
Izbor šampanjaca i frenetična atmosfera u najnovijem zagrebačkom burger shopu toliko su neodoljivi, da smo im spremni oprostiti tehničke greške u kuhanju. Iskreno bi željeli da se poboljšaju, jer takvo mjesto treba centru Zagreba.