jNekoliko toplotnih udara već smo preživjeli, ljetna sezona i službeno je otvorena. Zagreb se polako prazni, plaže i beach barovi se pune, a kako temperature očigledno nemaju namjeru padati osim tijekom koje od ljetnih oluja, došli smo na neizbježnu temu kako se ne odreći koktela +40. Neke od najboljih hrvatskih barmena pitali smo kako produžiti uživanje u koktelima na cijeli dan. Tražili smo izrazito svježa ali moćna pića koja će nas odvesti malo dalje od uobičajenih rješenja poput Gin&Tonika, fizzeva i muleova. Dobili smo što smo tražili, ova lista nije za početnike. Aromatična, kompleksna i ozbiljna pića pokrivaju sve od klasika preko twistova na klasike i tiki koktela do najnovijih gradskih signature koktela. Ne bismo ih preporučili kao rješenja za vaš poslovni ručak, ali ovim iskusnim miksolozima možete vjerovati kad želite nabrijati svoj hedonistički ljetni duh. Evo što barmeni predlažu za vruće dane.
VEDRAN GULIN, Bistro 75, Zagreb
TONKA COLLINS
Gin, sirup od tonke i limunov sok mućkati u shakeru s puno leda. Dvostruko procjediti u visoku (highball) čašu sa svježim ledom. Dodati mineralnu, lagano promiješati i ukrasiti kriškama limuna. Poslužiti sa slamkom.
*TONKA SIRUP
Pomiješati šećer, vodu i tonku, zakuhati i kad proključa ugasiti vatru i pustiti da se ohladi. Procijediti kad je na sobnoj temperaturi i koristiti. Može se čuvati u hladnjaku 2-3 tjedna. Za produžetak trajnosti dodati nekoliko centilitara vodke.
RICKEY
U visoku (highball) čašu dodati gin, svježi cijeđeni sok pola limete i njezinu koru. Dodati led i sve skupa dobro promiješati dok se čaša ne orosi. Dodati leda do vrha i mineralnu vodu te opet sve skupa lagano promiješati. Poslužiti bez slamke i dodatnih ukrasa.
Tonka Collins je twitst na 140 godina stari klasik koji je prvi zapisao otac američke miksologije Jerry Thomas. Rickey je prvi put kreiran 1883. u Shoomaler’s baru za pukovnika Joa Rickeya u verziji s bourbonom, ali verzija s ginom je puno prikladnija za ljeto.
TEJA I SAŠA LOVRENŠČAK, Ka’lavanda, Hvar
MOONLINGHT SHADOW
ROMAN RABIK, Time, Zagreb
LONG ISLAND ICE TEA True original version
U high ball času stavite led, oko 6cl Coca Cole i slamku Ostale sastojke šejkajte i dvostruko procijedite preko coca cole da dobijete slojeve u čaši. Za garnish narežite napravite julliene od kore limuna i stavite na vrh. Limuova kora dat će svježinu aromama i dodatni okus svojim esencijalnim uljima. Kad koktel donesete gostu, lagano promiješajte da dobije boju ledenog čaja i da se okusi izbalansiraju.
Postoji mnogo twistova na ovak koktel, poput Adios Mother Fucker koji se radi s blue Curacaom i lemon sodom ili 7Upom ili Spriteom
DOMINIK BEČVARDI, Dubravkin put, Zagreb
SUMMER WIND
Dekoracija je dehidrirani grejp posut dehidriranim sipinim crnilom koje naon gutljaja ostaje na usnama i dodaje laganu slanost koktelu.
QUICK FIX
MARIJAN MAKSAN, Dežman Mini bar, Zagreb
UNDER THE UMBRELLA
WALKING TO THE MOON
FILIP LIPNIK, Swanky Monkey Garden, Zagreb
MONKEY BUSINESS