Riječ je, dakle, o jedinom hrvatskom pjenušcu zaista svjetske klase, i o jednom od prvih svjetskih pjenušavih vina proizvedenih u Amfori. Zalihe su na samom izmaku, pa ako bilo gdje vidite bocu, nemojte previse razmišljati. Cijena oko 350 kuna.
Ferrari je jedan od najboljih talijanskih proizvođača pjenušavih vina šampanjskom metodom. Perle je izvrsni Ferrarijev blanc de blanc, oštar i svjež, i kremast i bogat, s kristalno čistim, dugim biskvitno citrusnim aftertasteom. Cijena 200 kuna (Vivat)
Ekscentrično elegantni pjenušac, pun jagoda, malina i šlaga, ali naravno suh. Jedno od onih domaćih vina, koje uopće ne možete prestati piti. Idealan aperitiv, i podjednako perfektan zbog neodoljive, tek umjereno ružičaste boje, za otvaranje u ponoć. Cijena 100-120 kuna
Adami je, uz Nina Franca, najugledniji proizvođač prosecca na hrvatskom tržištu. Premda prosecco načelno baš ne volimo, Adami je zaista ozbiljno vino, čvrste strukture, s puno svježine, i s jakim okusima bijelih bresaka i marelica. Cijena oko 150 kuna (Acrobat)
U berbama 2014. i 2015. Meneghetti je uspio napraviti vrlo respektabilne, bogate pjenušce koji ugodno podsjećaju na non vintage šampanjce s manjim dosageom. Meneghetti Classic je gastropjenušac, koji se osobito slaže s kamenicama, ribljim carpacciom i sushijem. Cijena oko 130 kuna
Ovo kompleksno, raskošno vino moćnog tijela spada među one pjenušce koji bi mogli profitirati vrlo dugim odležavanjem na talogu. Zbog svoje jake strukture, Diplomat bi mogao biti perfektan partner pečenom odojku. Cijena oko 160 kuna
Prvi pjenušci ugledne vinske obitelji Korak napravljeni su bez dosagea. Nismo sigurni je li to uvijek dobra odluka. No, ovaj je rose od crnog pinota jako aromatičan, gotovo egzotičan, i zaista vrlo originalan. Cijena 135 kuna
Zagrebački novinar, vinar i književnik Robert Naprta već je svojim prvim pjenušcem, napravljenim od chardonnaya, s lakoćom pobijedio svu međimursku konkurenciju. Radi se o savršeno čistom vinu, srednje punog tijela i lijepih, manjih, bogatih mjehurića, s dugim, vrlo suhim aftertasteom. Solum Brut uživao bi u duljem odležavanju na kvascima. Cijena oko 130 kuna