Valentinovo je jedan od najboljih restoranskih dana u godini. Mnogi kažu i najbolji. Skoro svi restorani za Valentinovo su redovito puni, a mnogi prodaju večere u dva termina. Većina restorana priprema posebne jelovnike za Valentinovo, premda postoje i neke iznimke. Evo malog vodiča kroz restoranski Zagreb za Valentinovo
1. Le Bistro, Esplanada, Mihanovićeva
Esplanadin Le Bistro za Valentinovo nudi uobičajeni a la carte meni, kako bi gosti mogli birati između dva različita iskustva. Glavni Esplanadin restoran Zinfandel’s priprema posebni degustacijski meni.
2. Carpaccio, Teslina
Carpaccio također ostaje kod a la cartea. Vlado Lisak kaže da svoje goste ne želi opterećivati posebnim financijskim uvjetima. “Ako netko želi večerati samo carpaccio i tanjur paste, nama je to okej,” rekao nam je Carpacciov vlasnik. Carpaccio će imati double seating.
3. Dubravkin put, Dubravkin put
Dubravkin put pripremio je za Valentinovo dva menija, za 490 i 390 kuna. Drugi meni je zapravo skraćena verzija prvog, bez bifteka i pred-deserta.
Raviol od jadranskog škampa, cikla
Juha od celera
Brancin pečen u začinskim travama
Sporo pečeni goveđi file, gratin od batata i camemberta
Love potion/ piña colada
Ruby čokolada, malina, vanilija, zlato
4. ManO2, Radnička
Chef Hrvoje Kroflin osmislio je gastronomski prilično ambiciozan meni za Valentinovo u restoranu ManO2.
Toro od gofa s paljenim limunom, fermentirana bebi korabica, kamenica s uljem pršuta
Tartar Piemontese
Lignje kuhane u telećem loju, komorač u glini
Krvavica, hibiskus, kupus pečen u tijestu od soli i ugljena
Steak Mano s teksturama krumpira
Pet jabuka
Ovaj meni košta 400 kuna. Sparivanje vina stoji dodatnih 190 kuna
5. Le Mika, Teslina
Jedini francuski restoran u centru grada pripremio je klasičan francuski meni za 285 kuna. Le Mika također ima double seating
Baršunasta juha od koraljne leće, mrkva i jabuka
Souffle od sira
Tournedos u umaku Madeira, s Maxim krumpirićima
Creme brulée ili čokoladni mousse s đumbirom
6. Noel, Dukljaninova
Chef Goran Kočiš iskoristit će Valentinovo da promovira nove Noelove kasnorimske menije
4 slijeda
Sashimi od jadranske tune, soja, wasabi
Rižoto od jadranskog ježinca, lardo, grejp
Janjeći Wellington, varijacije luka, jus
Varijacije buče, jogurt
430 kuna
7 sljedova
Pastrva iz Krke, nar, jabuka
Torchon od gusje jetre, crni orah, brioš s makadamijom
Teksture celera s crnim istarskim tartufom
Jadranska riba, sedam tehnika peršina
Odležana patka, cikla, kim, agrumi
Odojak, krumpir, smeđi maslac , lješnjak
Šnenokle
690 kuna
7. Pod zidom, Pod zidom
I meni za Valentinovo pokazuje kako se Pod zidom u kontekstu bistronomije vješto koriste gastronomski elementi
Tartar biftek
Gnudi , batat, ukiseljena rotkvica
Kuhana govedina, mrkva, hren
Bijela riba , šalša, komorač , blitva
Teleća plećka, panko , špinat, paprika, jus
Panna cotta, maline
250 kuna, sparivanje s vinom još 140 kuna
8. ReUnion, Canopy by Hilton, Branimir Centar
Chef Marinko Topalović priredio je mesni i riblji meni. Oba su, baš kako treba za Valentinovo, povezana kamenicama. U ReUnionu nastupa mlada pop zvijezda Zsa Zsa
Mesni meni
Tartar biftek, kamenice, majoneza od soje, pečena cikla
Juha od tortilje s kremom od avokada i pečenom paprikom
Steak umotan u lardo, pire od celera s tartufima
Naranča i paška skuta
Riblji meni
Tartar od lososa s kamenicama
Juha od brancina s limunom i šafranom
Steak od tune, mariniran u soji i mirinu
Kuglice bijele čokolade punjene sladoledom od vanilije i malinama, rastopljena crna čokolada
ReUnionov mesni meni košta 295 kuna, a riblji 270 kuna
9. Zinfandel’s , Esplanade, Mihanovićeva
Chefica Ana Grgić u raskošnoj Zinfandelovoj blagovaonici poslužuje jednako raskošnu večeru. Tijekom večere u Zinfandel’s u će nastupiti pjevačica Artemija Stanić.
Blok od paškog sira, perle aceta, gel crvenog zelja
Hrskave rolice s vrganjima, marmelada od vrganja, krema od vrganja
Škampi u kadaifu, komorač, šafran, pjena od citrusa
Lungić, umak od gorušice, ukiseljene rotkvice
Millefeuille od čokolade, red velvet biskvit, krokant od badema