Split ovih dana postaje glavni grad zabave u Europi. Prema dosad objavljenim procjenama, na Ultru 2018. doći će oko 160 tisuća ljudi, koji bi mogli ostvariti oko 900 tisuća noćenja te u Splitu i okolici potrošiti oko pola milijarde kuna. Ultra se odvija ovaj vikend, ali prve divizije ultraša već su stigle u glavni grad Dalmacije.
Svi ti ljudi moraju jesti i sasvim sigurno žele piti. Organizatore, vlasnike Ultre i DJ-eve u Perivoju će hraniti chef Braco Sanjin. Za ostale, odlučili smo objaviti kratak restoransko-barski vodič kroz Split, pri čemu su uredništvu Kulta Plave Kamenice pomogle sugestije vanjskog stručnog suradnika koji je nedavno obišao većinu vodećih splitskih restorana. Vodič je namjerno vrlo kratak, jer kad negdje boravite tri ili četiri dana, imate vremena samo za ono zaista esencijalno.
Stručni suradnik Kulta Plave Kamenice, I sam dugogodišnji chef, kaže da je Kinoteka, profesionalno govoreći, vjerojatno najbolji splitski bistro. Čini se da je Vid Nikolić, prezaposleni Timeov putujući chef konzultant, ponovo uspio sa svojim varijacijama na japansko-kinesko-indijsko-hrvatski fusion. Nikolić je osim Kinoteke ovog ljeta pomogao pri otvaranju luksuznog japanskog restorana Matsunoki na Lošinju.
Majstora Jurja 8, Split
Štorija zbog senzacionalne vinske karte Roka Bekavca, s najboljim izborom šampanjaca u Dalmaciji a vjerojatno i u Hrvatskoj, zaslužuje visoko mjesto u svakom ovakvom vodiču. Mišljenja o hrani zasad su podijeljena.
Obala hrvatskog narodnog preporoda 15
NoStress zastrašujuće je uspješan. Kroz taj simpatični bistro u najstrožem centru grada tijekom ljeta svake večeri prolazi po nekoliko stotina gladnih gostiju, koje efikasno osoblje NoStressa brzo nahrani obilnim porcijama bistroloških klasika: nešto paste, nešto ribljih filea, nešto burgera, nešto salata i charchuterie. Svi sretni i zadovoljni.
Iza Loze 9
Mazzgoon, smješten na fantastičnoj lokaciji unutar zidina Dioklecijanove palače, pokušava biti sofisticirana verzija NoStressa. Cijenimo ambiciju, ali nekako nam se čini da je Mazzgoon zapravo gastronomski dezorijentiran: na njegovu je meniju previše jela opće međunarodne prakse, od pačjeg confita do steaka od sabljarke (jednom smo naletjeli čak i na onu groznu losos-pastrvu), a premalo identitetskih mjesta na kojima bi se morao bazirati ambiciozni lokalni bistro.
Bajamontijeva 1
Kadena je stari I pouzdani splitski klasik, gdje nikad nismo pojeli ni jednu slabiju ribu. Dapače, skoro sve što smo ikad kušali u Kadeni doimalo se živo, puno okusa i uglavnom jako, jako fino. Terasa s pogledom na brodove sasvim je neodoljiva, dok je ponuda vina, nažalost, uvijek bila prilično dvojbena.
Ivana pl. Zajca 4
Zrno soli bavi se svojevrsnim food pornom. Ner znamo ni jedan drugi splitski restoran koji na webu objavljuje toliko fotografija škampa, velikih rakova i veličanstvenih riba, što sugerira da zaista drže dobru robu. Trenutno na njihovom Facebook profilu briljira hlap od 4,5 kilograma. Moramo, međutim, upozoriti da pojedini gosti tvrde kako su ondje dobili ne baš svježu ribu i rakove.
Uvala Baluni 8
Noštromo, dakle, već godinama nije dobar restoran. Zadnji smo put ondje jeli pretprošlog proljeća. Teže je reći što je bilo gore: nekompetentan i pomalo lijen servis ili nepostojeća ponuda vina. Međutim, lokacija na splitskoj ribarnici i nesporno znanje chefa veterana Zlatka Marinovića, koji može sjajno kuhati i koristi uglavnom autentične sastojke, od ručka u Noštromu još uvijek mogu kreirati doživljaj. Ako ste u tolerantnom raspoloženju.
Kraj Svete Marije 1o
Naš suradnik koji je nedavno boravio u Splitu, kaže kako je splitska Basta “barem triput bolja” od originalne zagrebačke Baste, gdje nas je pizza redovito razočaravala. Nema razloga da mu ne vjerujemo. Zanimljivo je kako je otvaranjem splitske Baste došlo do neobične koncentracije neobičnog žanra, spoja koktel barova i pizzeria. Basta je, naime, blizu Bokamorri.
Obala kneza Branimira 10
Bokamorra je briljantan marketinški projekt s vrlo dobrim koktelima, slabim izborom vina, sjajnim ambijentom i solidnim, lijepo serviranim pizzama koje nisu vrhunske, ali su vrlo jestive, premda bi se mogli koristiti bolji sastojci, umjesto bezukusnog maslinova ulja i prejeftinog umaka od rajlčica. No, sjediti, piti i jesti u Bokamorri svejedno je zadovoljstvo.
Trumbićeva obala 16
Paradox je postojao prije avangardnog restorana Paradigma, da bi poslije Paradigmina zatvaranja nasliJedio njenu atraktivnu lokaciju kraj hotela Bellevue, s izvrsno uređenom velikom terasom. Paradox danas nudi solidnu selekciju dalmatinskih i drugih hrvatskih vina, ali listi nedostaje inovativnosti i hrabrosti kakva se očekuje od vrhunskih vinskih barova.
Bana Josipa Jelačića 3
Zinfandel je ugodan vinski bar i restoran, gdje smo svojedobno imali prigodu kušati nekoliko lokalnih tribidraga, prije nego što su postali nacionalno poznati . Zinfandelova vinska karta sadrži stotinjak buteljki, od kojih se tridesetak otvara na čaše. Osoblje je vrlo ljubazno i kompetentno, no kao i u Paradoxovu slučaju, u pristupu vinima nedostaje ponešto inovativnosti i racionalnog avanturizma.
Marulićeva 2
NOOR je vjerojatno najuzbudljiviji lokal u Splitu. Ovaj mali bar od poda do stropa prepun najboljih i nekih običnijih žestokih pića, nije toliko važan zbog koktela, koji jesu izvrsni, ni zbog barmena, s kojim možete pričati o svakom detalju svakog pića koje vas znaima, ni zbog sjajne lokacije unutar Dioklecijanove palače, nego radi atmosfere kojoj, naravno, priodnose i svi prethodno nabrojani faktori. NOOR je mjesto gdje želite piti cijelu noć i iz kojeg uopće ne želite otići. NOOR nije samo najbolji bar u Splitu, nego jedan od tri ili četiri najbolja bara u Hrvatskoj.
Bajamontijeva 2