Inventuru dobrih zagrebačkih restorana sa sjeverne obale Save, dakle prije savskih mostova, završavamo kvartovima i ulicama koje gravitiraju prema Savi i Trešnjevkom, starom i jednom od najvažnijih zagrebačkih četvrti, koja je teško stradala u tragičnoj poplavi 1964. godine.
U tim dijelovima grada prava gastronomija nikada nije postojala, ali se uvijek moglo naći dovoljno korektnih gostionica, konoba i pizzeria, pa čak i ambicioznih restorana poput Maxima kraj Cibonina tornja. Sada je situacija nešto gora, vjerojatno i zbog odlaska velikih poslovnih grupacija iz tog dijela grada. Vjesnikov je neboder, primjerice, odavno ispražnjen.
Nove poslovne zgrade poput Fabrike, privukle su, pak, fejkerske restorane nevrijedne ozbiljnije pozornosti. Na Prisavlju, s druge strane, radi nekoliko solidnih restorana, no neki od njih već desetljećima posluju ns rubu legalnosti, pa ih nismo mogli uvrstiti na ovu listu. Tako se lista dobrih restorana u prisavskim dijelovima grada svela na tek nekoliko imena.
Balon je jedini potpuno ozbiljan i uglavnom profesionalan restoran na potezu od Frankopanske do Save. Kuhinja je sofisticiranija nego prije, ribe i steakovi sasvim solidni, a bečki je apsolutni gradski hit. Vinska lista bila bi konkurentna i u centru grada.
Karijola je sigurna opcija: skoro uvijek dobit ćete pizzu kakvu u Karijoli možete očekivati, hrskavu i punu velikih mjehura. Karijola već skoro dva desetljeća vlada Trešnjevkom.
Ovaj južnoindijski restoran s puno vegetarijanskih opcija priprema profinjenu i donekle autentičnu hranu koja zaista ne mora biti ljuta., što iritira pojedine nezadovoljne goste. Potpuno je pogrešno misliti da su indijske regionalne kuhinje nužno prepune čilija.
Kafić Ljupke Gojić i Mihaela Mikića, s vrlo korektnim klasičnim francuskim kolačima, izvrsnom kavom i solidnim izborom pića, najmoderniji je lokal koji se otvorio u tom dijelu grada unatrag puno godina.
Kosta priprema najbolji roštilj u Zagrebu. I točka. Fini pečeni grah, dobre svježe salate i pravi platneni ubrusi pridonose dobrom dojmu. Grozna lista pića sprječava nas da redovito jedemo kod Koste.
Šalša je već dugo godina jedan od najpouzdanijih jeftinih bistroa u Zagrebu, gdje jelima od četrdesetak kuna pokušavaju, katkad uspješno, dodati ponešto originalnog strastvenog kuhanja.
Mex Cantina preživjela je dvadeset godina pod jednim vlasnikom , što valja poštovati. Meso je i dalje solidno do dobro, guacamole zna biti vrlo dobar, porcije su goleme, a cijene nisu previsoke.
Jednom davno NK Trnje bio je ne samo najbolja zagrebačka roštiljarna, nego i jedan od najpopularnijih gradskih restorana. Danas je NK Trnje neka eluzivna vrsta uspomene na vlastita bolja vremena, a mi smo ga ovdje uvrstili isključivo zbog poštovanja prema njegovoj prošlosti.