Kako već mjesecima ne možemo jesti u restoranima, prisiljeni smo baviti se proizvodima raznih drugih sektora “gastro” scene, uključujuči slastice iz slastičarni i pekarnica.
[adsense_content_v2]
Kao što smo već bezbroj puta napisali, te su slastice mediokritetske do loše, uz svega nekoliko iznimki. S druge strane, budimo realni, svi barem povremeno moramo jesti slatko. Evo ultrakratke liste deserta iz zagrebačkih pekarnica i slastičarni, koji zaslužuju ocjenu višu od prolazne trojke.
Ova židovska štruca prepuna kakaa, lješnjaka i maslaca, zaokružena izvrsnim dizanim tijestom, već je dulje vrijeme najuspjeliji nerestoranski desert koji se prodaje u Zagrebu.
Hrskavi keksi od lješnjaka, vanilije i pistacije, koji se prodaju skupa s izvrsnim slanim karamelom, najbolji su keksi koje možete pronaći u Hrvatskoj . Jest da kutija od pola kolograma košta 200 kuna, ali zaista su izvanredni.
Paris-Brest s Knežije valjda je najuspjeliji primjer choux tijesta u Hrvatskoj. Krema u ovom francuskom klasiku malo je bezlična i bezokusna, ali tijesto zaista podsjeća na dobre francuske slastičarne.
Jakšićeve su savijače čiste, jednostavne, nipošto preslatke, nimalo premasne, hrskave i s dobrim omjerom nadjeva i tijesta. Ljetna kolekcija sa svježim trešnjama i šljivama, inspirativnija je od zimske. No, i Jakšićev štrudl s jabukama najbolja je savijača u Zagrebu.
Suzolika smjesa od kestena umočena u čokoladu, vjerojatno je jedina preostala uvjerljiva poveznica između starog, zanatskog i novog, konfekcijskog Orijenta. Kupujte dok ih još ima.