Slastičarnice za Uskrs naprosto procvjetaju. Luksuzni hoteli natječu se u maštovitim kreacijama. Slastičari izbacuju ekskluzivne serije čokoladnih jaja u kojima pokazuju sav talent i vještinu. Instagram feedove će nam uskoro zatrpati najdivnije proljetne slastice, koje najavljuje lijepi stari običaj poklanjanja čokoladnih zečeva i jaja za Uskrs. Otvaramo sezonu listom spektakularnih uskršnjih kreacija slavnih svjetskih slastičara.
Ekskluzivna ograničena serija Nicolasa Cloiseaua za La Maison du Chocolat astoji se od devet jaja ukrašenih mliječnom i tamnom čokoladom, zlatnim listićima i rupicama. Na jajima su imaske čije su boje i okusi posvećeni zemljama iz kojih je došao kakao za čokoladu: Ganu predstavlja 68%-tna tamna čokolada u pralinama s pecan orasima i karameliziranim pecanima, Javu mliječna čokolada 45% s pralinama s drobljenim karameliziranim indijskim oraščićima, a Brazil tamna čokolada 55% s mliječnim pralinama s bademima, lješnjacima i karameliziranim keksima.
Povodom otvorenja nove La Manufacture čokolaterije u Londonu, Alain Ducasse u svoju je uskršnju kolekciju uvrstio čokoladne zečeve, anglosaksonske simbole Uskrsa. Zečeve je kreirao Pierre Tachon, od tamne i mlijene čokolade, s malim pralinama u obliku jaja skrivenima u njima.
Enchanteresse, a pariški hotel Peninsula za ovaj je Uskrs odabrao temu Čarobnice, poetsku interpetaciju igre diabolo. Jaja koja je kreirao Dominique Costa napravljena su od posebne 100% Signature čokolade koju je Valrhona razvila samo za Peninsulu, i od tamne čokolade 70% s laganim dodirom citrusa i timut papra, a punjena su čokoladnim bombonima i pralinama. Na jajima su neizbježni simboli pariške Peninsule, spektakularni luster iz lobija koji predstavljaju zlatni listići i štapići inspirirani njihovim kantonskim restoranom LiLi.
Španjolski majstor Raúl Bernal svojim nas je simpatičnim životinjicama razveselio još na lanjskoj listi najljepših uskršnjih jaja. Ti su dobri stvorovi već stvorili mitsku kolekciju koju obožavaju i djeca i odrasli. Ove godine u društvo su dodali koale i čudnovate kljunaše.
Inspiriran putovanjem u Arizonu, Jimmy Mornet za pariški je Park Hyatt napravio kolekciju inspiriranu Indijancima. Lik na jajima je poglavica plemena Amerindian Hualapai, napravljen od tamne Manjari 64%, Dulceya od 32% i ukrašen perjanicom od mliječne Jivare 40%. Jaja su ukrašena malim mliječnim pralinama s pijemontskim lješnjacima. Mornet je za svako jaje trebao deset sati za razvoj dizajna i 50 sati za izradu.
Pierre Hermé ove godine uskršnja je jaja posvetio MOOD-u, čuvenom komadu francuske zlatarnice Christofle. Ova mala jestiva skulptura kombinira simbole dviju kuća, Christofleovo srebro i Herméovu čokoladu. Jaja su napravljena u dvije verzije, svako je visoko 18 centimetara i teško 400 grama i otvara se kao kutija. U posebnoj ograničenoj seriji su prave skulpture, MOOD jaja od 30 centimetara, od gotovo dva kilograma tamne čokolade 64% od Pure Origine kakaa iz Belizea, s farme Xibun iz okruga Cayo. Jaja su ručno ukrašena srebrnim listićima.
Tamna Pachiza 70% iz Perua pošpricana je crvenim kakao maslacem i ukrašena šećernim elementima i bijelom čokoladom obojenom u žuto. Sve da bi čokoladno uskršnje jaje Ernsta Knama postalo velika sočna jagoda. Genijalan potez.
Cédric Grolet za Uskrs u Le Meuriceu predlaže jednu od svojih prepoznatljivih hiperrealističnih imitacija, hrskavo šuplje jaje u tri okusa: kikirikija, kakao nibsa i pistacija. Grolet je objasnio da je htio napraviti uskršnje jaje koje se može razbiti i dijeliti. Unutrašnjost je prekrivena slojem pralina od fine crne čokolade.
Pascal Caffet je ove godine izišao s ultrahedonistikom kolekcijom od četiri jaja. Enrobé je od intenzivne tamne čokolade 70% djelomično prekrivene mliječnom čokoladom i tostiranim komadićima badema. Précieux je od mliječne čokolade 40% s rižom, tostiranim bademima i karameliziranim pecanima. Croq’Télé je od intenzivne tamne čokolade 70% s arancinima, karmeliziranim bademima i lješnjacima, grožđicama, sirovim pistacijama i čipsom od sušenih jagoda. Siglé je školjka od iste čokolade kombinirane s milječnom čokoladom.
Profesorica Saray Ruiz se vraća svojim omiljenim morskim motivima u ovogodišnjoj uskršnjoj kolekciji. Poruke u boci, galebovi i maštovite lučice iz katalonske Escole de Patisseria svojom svježinom i pročišćenom estetikom odlično utjelovljuju osjećaj Uskrsa.
Francuska institucija svoja je uskršnja jaja posvetila maskama, inspririranima životinjskim motivima na tapetama pariškog dizajnera Michaëla Caillouxa. Guy Krenzer za Lenôtre je napravio maske sove, pande i rakuna. Sova je od mliječne čokolade i karamela, panda od tamne i mliječne čokolade, mlijenog karamela i vanilije, a rakun je od bijele čokolade, vanilije i tamne čokolade. Riječ je o interpretacijama klasičnog recepta za Lenôtreovu Opera tortu.
Christophe Michalak napravio je četiri tradicionalna jaja različitih tekstura, od dvije vrste čokolade, tamne 66% i mliječne 42 posto. Oeuf Brillant Noir i OEuf Rocher noir su od tamne čokolade s kakao nibsima, beignetima i tostiranim lješnjacima, a OEuf Brillant lait i OEuf Rocher lait su od mliječne čokolade s beignetima, tostiranim bademima i lješnjacima.