Za financijski uspjeh potreban je i odgovoran i održiv poslovni model. Česte izmjene koncepata i nemogućnost održavanja standarda dovode do vrlo brzih promjena na zagrebačkoj street food sceni. Stoga je poredak vodećih gradskih street food lokala za prvo tromjesečje 2018. znatno drukčiji od prošlogodišnjeg poretka.
50 se probio na prvo mjesto zahvaljujući radikalno inovativnom konceptu koji su ondje donijeli momci iz Timea. Spojiti burgere i ramen zaista je izvanredna ideja koja bi, zaslađena famoznom adventskom Apple Pie fritulom Roberta Hromalića, naprosto morala uspjeti. Ramen je zasad zaista dobar.
Jeffrey Vella i dale bdije nad jelovnikom tog malog bara s velikom terasom, koji nudi dobre burgere, vrlo fini tartar biftek, neodoljive male pečene piliće koje gospodin Vella za ručak priprema i u Barbieri’su, te par rustikalnih sezonskih jela. Oranž Streets lani se nametnuo kao pouzdana i trajna vrijednost zagrebačkog ugostiteljstva.
Premda su nam se tijekom zadnjih nekoliko posjeta doimali pomalo rutinirano, ovi veterani zagrebačkog street fooda i dalje pripremaju finu hranu u različitim uličnim i bistrološkim formatima. Osobito nas vesele njihovi sendviči, svakako najciviliziraniji u Zagrebu.
Duck je trijumf koncepta agilnog i pametnog restoratera Borne Janeša. Jeftina ali zabavna hrana, jeftina vina vodećih domaćih proizvođača plus sjajno uređenje plus brzi servis, Duck svaki dan za ručak pune do zadnjeg mjesta. Prošli smo tjedan dvaput prošli kraj Ducka oko 13 sati, i oba puta lokal je izgledao pretrpano, usprkos ne tako rijetkim primjedbama na kvalitetu hrane.
Le Mika je prvi u Zagreb i Hrvatsku donio galettes, bretonske palačinke od heljde sa slanih nadjevima, koje znaju biti izvanredne, osobito one s roquefortom, kozjim sirom, pancetom ili dimljenim lososom. Le Mika priprema i niz slatkih palačinki, uključujući prave Crepes Suzette, uspješno prilagođene uličnim uvjetima posluživanja.
Koncept stručno napravljenog sushija (Gingerov je meni postavio chef Mario Starman) po masovno prihvatljivim cijenama uz asketsko uređenje, asketsku poslugu i asketski izbor pića, pokazao se dugoročno uspješnim, pa se Ginger počeo širiti, što je dobro za kulturu jednostavne i široko dostupne hrane u Zagrebu.