Ovo je, dakle, vrlo privatna lista. Ona ne pretendira na apsolutnu objektivnost. Riječ je o kolekciji dobrih sjećanja, u kojoj se nije našlo mjesta za Per Se ili Eleven Madison Park (jer nam nisu ostali u najboljem sjećanju), ali je na njoj zastupljen puno bazičniji Peter Luger. S druge strane, naravno da nismo mogli izostaviti Nomu, jer je ona preznačajna da bi je bilo tko tko se bavi ovim poslom mogao ignorirati.
Prilično smo uvjereni da je Masa najbolji restoran na svijetu. Tijekom oba posjeta toliko smo spektakularno jeli, da idućih par dana nismo željeli ni čuti za bilo koji drugi restoran. Masa je najveći trijumf japanske visoke kuhinje na Zapadu. Najdraža jela: čips od masnoće tunine potrbušnice, sashimi od abalonea, nigiri s foie gas i tartufima
Ledoyen je dokaz superiorne elegancije i hedonizma u modernoj visokoj francuskoj kuhinji. Čarobne okuse s nedavne večere u glavnom restoranu chefa Yannicka Allenoa jako ćemo dugo pamtiti. Najdraže jelo: file ivera u umaku od narančinog cvijeta s beignetom od jasmina.
Pierre Gagnaire čovjek je koji je izmislio molekularnu kuhinju, da bi unatrag petnaestak godina stvorio globalno restoransko carstvo. Usprkos tome, Gagnaire i dalje osobno kuha u svim glavnom restoranu u Rue de Balzac. Njegova su jela iznimno kompleksna, katkad se sastoje od pet ili šest različitih tanjura, ali su okusi čisti, snažni i elegantni. Najdraže jelo: list s perigordskim tartufima
Kuhinja Erica Riperta, bliskog prijatelja pokojnog Anthonyja Bourdaina, jedan je od vrhunaca riblje gastronomije bilo gdje na Zapadu. Ripertova su jela delikatna, razigrana i nevjerojatno svježa i lagana. Najdraže jelo: plavoperna tuna – Barely Touched
Berasategui, kao i Gagnaire, spada u onu malu grupu celebrity chefova koji zaista osobno kuhaju u svojim restoranima. Berasategui, dapače, ide od stola do stola i pita goste kako im je bilo. Berasategijevi tanjuri ekscentrično su lijepi, a hrana toliko čista i prozračna, da se ni poslije deset sljedova ne osjećate prejedeno. Najdraže jelo: mozaik od ljetnog povrća s emulzijom od crnog češnjaka
Noma je prije desetak godina promijenila svjetsku gastronomiju, a sada pokušava mijenjati sebe. Restoran izgleda fenomenalno, servis i atmosfera su genijalni, hrana je prezentacijski spektakularna, dok su okusi pomalo problematični i umorni. Najdraže jelo: hrskava koža bakalara u sirovoj čokoladi, dagnja s kavijarom i morskom travom.
Što god da mislimo o njegovim tv emisijama, nesporna je činjenica da je Gordon Ramsay jednom bio veliki kuhar. A Ramsayev restoran u glasovitom hotelu Claridge’s mogao se pohvaliti jednom od najljepših blagovaonica u Europi. Ramsay je prije više godina izbačen iz Claridge’sa, među ostalim i zato što se kuhanje drastično pogoršalo. Najdraže jelo: poširani file brancina s kavijarom
Kuhanje Juana Amadora, jedinog bečkog chefa s tri zvjezdice, apoteoza je klasične visoke kuhinje. Njegov je meni doslovno pretrpan gusjim jetrima, kavijarom, jastozima i škampima. Tehnike su savršene, a pojedina jela infantilno duhovita, poput lego kocki od foie gras. Najdraže jelo: kamenice s kavijarom i smrznutim beurre blancom.
Ovaj povijesni, old school steakhouse u Brooklynu neodoljiv je zbog čitavog niza razloga; od starih brkatih konobara koji piju bourbon usred servisa, do besprijekorne selekcije govedine koja uglavnom dolazi iz mesnice Joseph Loebel.Peter Luger nesporni je šampion svog žanra. Najdraže jelo: krvavi porterhouse
Palomar je neugledna gostionica u Sohou s fantastičnom atmosferom, koja je na svijet modernog restoranskog kuhanja utjecala više nego većina restorana s tri ili dvije zvjezdice. Palomar je možda prvi restoran koji je od street fooda napravio fine dining. Hrana u Palomaru izgleda kao street food, ali toliko je kompleksna i ukusna da pripada najvišim restoranskim žanrovima. Najdraže jelo: shakshukit (mljevena govedina i janjetina s bliskoistočnim začinima i umacima)