Dom Perignonom Chef de Cave Vincent Chaperon kaže da je berba 2010. bila “gadan izazov” zbog botritisa koji je napao pinot noir u Champagni. “Očekivali smo svježinu kakvu smo u prijašnjim berbmama viđali nakon posebno sunčanih desetljeća, ali iznenada se usred kolovoza sve promijenilo,” rekao je Chaperon predstavljajući novu Dom Perignonovu berbu koju su ovih dana pustili na tržište.
U samo dva dana na vinograde se sručilo kiše koliko inače padne u dva mjeseca. S toliko vlage i vrućine grožđe je ubrzano sazreslo i napao ga je botritis. Do 4. rujna nitko se u Champagni nije brinuo, a onda “smo iznenada shvatili da ćemo morati žrtvovati velik dio berbe da bismo sačuvali najbolje položaje i pokušali napraviti Dom Pérignon,” rekao je Chaperon. Bila je to, objašnjava, utrka s vremenom.
Grožđe nije bilo posv zrelo pa su svu energiju usmjerili na mapiranje vinograda, parcelu po parcelu, po zrelosti i zdravlju grožđa. “To znači smo morali točno procijeniti situaciju i potruditi se da sačuvamo najbolji pinot noir, svaka minuta nam je bila bitna.” Vinogradari su označavali grozd po grozd koji botritis nije napao.
Svaki dan birali su specifične parcele i pažljivo sortirali grožđe prema procjeni toga jutra u vinogradu i poznavanju terroira. “Vidjeli smo da je pinot noir koji smo sačuvali veličanstven, ravnopravan kvaliteti chardonnaya koji je uspio potpuno sazreti. Oboje su nam dali najveće bogatstvo i koncentraciju i najbolji balans u zadnjih 30 godina,” tvrdi Chaperon, koji Dom Pérignon 2010 opisuje kao “veliki adut, plod potpune posvećenosti ekspresiji prirode” ali adut “koji treba zahvaliti inspiraciji i majstorstvu vinogradara i enologa koje dolazi iz iskustva.”