“Lani je sve bilo o timingu. Timing, timing, timing…”pričao nam je s puno entuzijazma Ivan Damajnić, jedan od najvažnijih hrvatskih vinara novije generacije, dok smo pili Malvaziju iz 2019. u vrtu njegove kušaonice u selu Fuškulin kraj Poreča.
“Prošle smo godine zabilježili iznimno visok udio jabučne kiseline u ukupnim kiselinama. Jabučna kiselina zaslužna je za izvanrednu svježinu mladih malvazija i za onu zelenu aromatsku crtu koja, međutim, niije sauvignonska, nego baš sortna, malvazijska. E sad, trebalo je pogoditi timing berbe, da jabučna kiselina ne padne. Oni koji su čekali sedam ili deset dana dulje s berbom, dobili su ravna vina. Oni koji su brali na vrijeme kad je jabučna kiselina dostigla vrhunac, sad imaju jako dobra vina. Meni je pH iznosio između 3,28 i 3,35. Kad vidiš takav pH odmah si sretan čovjek,” kaže gospodin Damjanić, osvajač zlatnih medalja na Decanterovim Svjetskim nagradama i International Wine Challengeu.
Već smo više puta pisali kako je 2019. možda najbolja bijela berba u Istri unatrag barem desetak godina. Vina su vibrantna, svježa, a istodobno srednjeg do punog tijela i uljaste teksture. Već su sada zaokružena i elegantna. Sve to vrijedi i za Damjanićevu Malvaziju iz prošlogodišnje berbe, koja je svježa poput vinha verde a moćna poput dobrog burgundca.. Ovo vino zelenih, jabučnih i citrusnih aroma i bogatog okusa žutog voća, citrusa i zelenih, lagano gorkih badema, moglo bi produžiti listu Damjanićevih međunarodnih nagrada.
Osim malvazije iz 2019. i zaista briljantnog bijelog Clementea iz 2017. u podrumu smo iz tanka kušali 180 dana maceriranu malvaziju koja se može pohvaliti strukturom i tijelom velikih svjetskih vina. Vidjet ćemo kako će se razvijati. Zanimljivo je da prodaja vina kod kuće u Istri funkcionira i u epidemijskoj sezoni. U četrdesetak minuta, koliko smo proveli u Fuškulinu, nekoliko je stranaca došlo kupiti Damjanićeva vina.