Otkako je prije desetak godina proizveo svoje prvo vino, opaki i visokoalkoholni chardonnay Solum, poznati zagrebački novinar i pisac Robert Naprta nametnuo se kao jedan od vodećih vinara sjeverozapadne, Bregovite Hrvatske.
Gospodin Naprta, čiji se vinograd nalazi u Međimurju, blizu Štrigove, sinoć je u Off the Record blagovaonici zagrebačkog bistroa Lari & Penati točio svoj novi chardonnay, iz 2017. godine.
Naprta, baš poput Branka Mihalja iz Kutjeva, pušta vina da se razviju prije nego što odu na tržište, pa zato novi Solum izlazi dvije godine poslije berbe. Riječ je o vinu čvrste strukture, kremastom, a hrskavom, s punom tijelom i jako dobrim kiselinama. Solum iz 2017. godine definitivno spada među dva ili tri najbolja chardonnaya na našem tržištu. Osim chardonnaya Solum sinoć smo kušali i sve bolji pjenušac Solum blanc de blancs iz 2016. godine, napravljen kao brut zero, i prilično impresivni oranž Solum iz 2014. godine.