U petak 17. veljače u zagrebačkom restoranu Noel hrvatskoj će se publici po prvi put predstaviti austrijska vinarija Nikolaihof iz Wachaua. Vina najstarije austrijske vinarije predstavit će Nikolaus Saahs, vinar i nasljednik obitelji koja generacijama vodi Nikolaihof
Meni vinske večere Nikolaihof i sparivanje s vinima potpisuju voditelji Noela, chef Goran Kočiš i sommelier Ivan Jug. Ovoga puta izazov je bio kreirati cijeli meni za bijela vina, posebno gruner veltlinere i rizlinge. “Iako se zadatak može na prvu činiti kao zahtjevan, zapravo je vrlo zabavan i kreativan, zbog iznimne slojevitosti i strukture odabranih vina Nikolaihofa. Htjeli smo pokazati kako ova vina mogu odlično odgovarati uz različite tanjure, tako smo se odlučili gostima predstaviti jela koji sigurno ne bi bila prvi odabir kad su u pitanju bijela vina. Tako će naši gosti moći uživati u golubu, odojku, pa čak i prepeličjem jajetu uz različite rizlinge”, rekli su Kočiš i Jug.
Povijest vinarije Nikolaihof seže u doba staroga Rima, najstariji dokumenti potječu iz 470 pr.n.e, Nikolaihof je jedna od prvih vinarija u svijetu koja je primjenjivala načela biodinamičke proizvodnje i dobila Demeter. Filozofija Nikloaihofa je minimalna intervencija i dugo odležavanje vina u velikim bačvama od slavonskog hrasta, jer ih na tržište puštaju u optimalnoj zrelosti. sve dok vinar ne odluči da je idealno vrijeme za tržište, dio su njihove filozofije. Nikolaihof Vinothek Riesling iz 1995. bilo je prvo austrijsko vino i prvi suhi rizling na svijetu, koji je 2014. dobilo čistih 100 bodova kod Roberta Parkera. Na večeri se će uz desert poslužiti Nikolauswein, desertno vino Nikolaihofa koje je na istom ocjenjivanju dobilo 97 bodova. Nikolaihof vina relativno su nova na hrvatskom tržištu, uvozi ih tvrtka Hidden Wines