Jedna od najboljih značajki istarske vinske scene jest činjenica da se ona stalno obnavlja. U devedesetima i početkom dvijetisućitih, modernu istarsku privatnu vinsku industriju utemeljili su Kozlović, Matošević, Coronica i Degrassi. Zatim su regionalnu i nacionalnu afirmaciju doživjeli Clai, Benvenuti, Kabola, Meneghetti i Medea. Svih ovih devet vinarija i danas igra iznimno važnu ulogu: Kozlović i Coronica neupitni su komercijalni šampioni, a Benvenuti skuplja svjetske zlatne medalje.
U nekoliko se zadnjih godina afirmirao novi naraštaj uspješnih i ambicioznih istarskih vinarija, koji je već doživio i tržišnu i natjecateljsku afirmaciju. Riječ je prije svih o Fakinima iz Motovuna, Frankovićima iz Buja i Dobravcima iz okolice Rovinja. Ove se tri vinarije razlikuju i po terroiru i po stilu vinifikacije i po portfoliu, ali ih povezuje snažna ambicija i skoro beskompromisna težnja prema kvaliteti. Stoga te tri vinarije čine zametak Nove Istre – skupine vinara koji mijenjaju uobičajene pristupe i predodžbe o istarskim vinima.
Premda proizvodi više od 60 tisuća buteljki, Marko Fakin autentični je garažist: čovjek je improvizirao vinariju u suterenskom stanu obiteljske kuće. Fakinova odležana malvazija La Prima lani je osvojila 95 bodova na Decanterovim svjetskim nagradama, dok su njegove mlade malvazije preplavile mnoge bolje hrvatske restorane: od fine dininga do street fooda. Uz nešto dulje odležavanje, Fakinovi terani mogli bi se uvrstiti među najbolja hrvatska crna vina. Tajna Fakinova uspjeha jest u fenomenalnim vinogradima oko Motovuna, i u čvrstoj posvećenosti učenju i kvaliteti. Marko Fakin najveća je nova zvijezda istarskog, a možda i hrvatskog vinarstva.
Frankovići su na Decanteru za svoju vrlo staromodnu ali odličnu malvaziju Korona, dobili srebrnu medalju, dok su za pasito muškat osvojilo 95 bodova. Istodobno, s nekim drugim vinima poput sauvignona, ušli su na vinske karte najprestižnijih hrvatskih hotela i restorana poput Esplanade, gdje se njihove buteljke toče na čaše. S obzirom na činjenicu da su još do prije dvije ili tri godine bili nacionalno anonimni, može se reći kako su Frankovići u kratkom vremenu napravili zaista golemi korak prema trajnom uspjehu. Vinogradi obitelji Franković smješteni su na famoznom zapadnoistarskim položaju Santa Lucia.
Preporučujemo
Obitelj Dobravac bavi se turizmom, proizvodnjom povrća i maslinova ulja, a unatrag desetak godina i vinarstvom. Njihova mlada vina sadržajnija su i bogatija od većine drugih svježih malvazija, dok im oranži spadaju među najekspresivnije u Hrvatskoj. Mislimo da Dobravci imaju još jako puno prostora za napredak, kako u maceriranim bijelim tako i u crnim vinima.
Preporučujemo